21.1 C
Budapest
2020. augusztus 6., csütörtök
Elemi.hu
Kiemelt Környezetvédelem

Mi Hazánk: Látszatintézkedés csupán Áder levele a Tisza ukrán szennyezése ügyében

Levélben fordult Áder János államfő Volodimir Zelenszkij ukrán, valamint Klaus Johannis román elnökhöz a Tiszán és a Szamoson át Magyarországra érkező nagy mennyiségű hulladék miatt. A magyar köztársasági elnök azt kérte a keleti szomszédos országok államfőitől, vessék latba befolyásukat a szennyezés megállítása érdekében. A Mi Hazánk szerint ennél komolyabb diplomáciai lépésekre lenne szükség.

Évek óta nincs megoldás a problémára

Hosszú évek óta rendkívül komoly problémát jelent az áradások során Ukrajnából és Romániából érkező szemét, amely Áder János szerint “járványügyi szempontból is veszélyes, emellett mind a halászatot, mind a turizmust akadályozza, az élővilágra is súlyos hatással van és visszataszító is.” A köztársasági elnök hivatalos levelében arra is felhívta Volodimir Zelenszkij ukrán, valamint Klaus Johannis román elnök figyelmét, hogy a szomszédos országok hatóságai csupán az együttműködést hangoztatják, ám ezt kevés érdemi intézkedés és még kevesebb javulás követte.

A levelekből az is kiderül, hogy a Tiszán idén eddig 2258 köbméternyi szilárd hulladék érkezett és június 13. óta 938 köbméter vegyes uszadékot szedtek ki, míg a Szamosból 846 köbméter vegyes uszadékot emeltek ki, a hulladékmentesítést pedig már a gépek sem bírják. Az államfő az ukrán elnököt arra is emlékeztette, hogy a problémára egyszer már felhívta a figyelmét tavaly, ám változás azóta sem történt.

15 éve szennyezik a Tiszát és a Szamost

Dr. Fülöp Erik, a Mi Hazánk környezetvédelmi szakpolitikusa szerint a köztársasági elnök részéről az, hogy levelet ír a szomszédos országok vezetőinek, ismételten csupán egy látszatlépés, amely nem fog megoldást hozni.

– Az ukrajnai vízszennyezés lassan másfél évtizede tart és egyetlen kormány sem tett érdemi lépést a további szennyezés megakadályozására. Áder János köztársasági elnök is csupán levélben kéri az ukrán és a román államfőt, hogy – ahogy fogalmaz – vesse latba befolyását a probléma megoldására – nyilatkozta az elemi.hu megkeresésére Dr. Fülöp Erik, hozzátéve, szerintük egy 15 éve folyamatosan tartó, hatalmas volumenű környezetszennyezés esetén ennél komolyabb lépésekre lenne szükség.

– A Mi Hazánk úgy gondolja, hogy Magyarországot, annak páratlan természeti kincsét meg kell védenünk, és szükség esetén fel kell vállalnunk a konfliktust a szomszédos országokkal is – húzta alá az országgyűlési képviselő.

A politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt tartott sajtótájékoztatót a kiskörei vízlépcsőnél, ahol akkor is jó néhány focipályányi nagyságú hulladék gyülemlett fel.

– Egy évvel ezelőtt a megszámlálhatatlan mennyiségű PET palack és többek között hűtő alkatrészek mellett még egy elpusztult lovat is találtunk a szemét-tengerben – mondja Dr. Fülöp Erik, aki szerint hivatalos levelek írása helyett a köztársasági elnöknek kezdeményeznie kellene a három ország közötti egyeztetést és egy cselekvési terv kidolgozását a Tisza és a Szamos további szennyezésének megakadályozása érdekében, továbbá minden lehetséges nemzetközi fórumon fel kellene hívnia a figyelmet a másfél évtizede tartó, a terület ökoszisztémájában hatalmas károkat okozó problémára.

elemi.hu

Kapcsolódó híreink

Heves zivatarok várhatók, több megyére figyelmeztetést adtak ki

Dunai Tibor

Befejelte az autóbusz ablaküvegét (videóval)

Irányi Dániel

Tordai Bence túl sok időt töltött az elvtársaival (+videó)

Joó György

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben