24.3 C
Budapest
2020. július 11., szombat
Elemi.hu
Kiemelt Környezetvédelem

Mesterséges esővel előzik meg az erdőtüzeket Indonéziában

Mesterséges esővel igyekeznek megelőzni az erdőtüzeket Indonéziában.

A tavalyi tüzek voltak a legsúlyosabbak 2015 óta a szárazság miatt, mintegy 16 ezer négyzetkilométernyi terület égett az országban, főként Szumátra és Borneó szigetén.

A hatóságok repülőgépeket és sok ezer embert vetettek be a tüzek ellen, melyeket szándékosan gyújtottak, hogy az erdő felégetésével helyet teremtsenek az ültetvényeknek.

Az elmúlt két hétben a szumátrai Riau tartományban indult az úgynevezett felhőlövés, amelynek során repülőgépekről ezüst-jodiddal szórják meg a felhőket, hogy felgyorsítsák a levegő párájának kicsapódását. Később Borneón folytatják az “esőcsinálást”, a műveletek az egész száraz évszakban, szeptemberig tartanak.

“Még azelőtt cselekszünk, hogy a tüzek fellángolnának” – hangsúlyozta Tri Handoko Seto, az állami technológiai hivatal munkatársa.

Tavaly olyan intenzívek voltak a délkelet-ázsiai erdőtüzek, hogy a messzire eljutó füst miatt iskolákat kellett bezárni.

(MTI)

Kapcsolódó híreink

Világháborús gránát robbant egy váci társasházban

Dunai Tibor

Hamarosan véget ér a nemzeti régiók védelmében indított aláírásgyűjtés

Kemény János

Botokkal esett egymásnak két család Szombathelyen

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben