4.6 C
Budapest
2020. február 27., csütörtök
Elemi.hu
Belföld Hírek

Meghosszabbítják a felcsúti kisvasutat.

Milliárdokból, mert másfél millió magyar kikapcsolódásképpen vonatozik…

Egy, a hvg.hu birtokába került, még titkos kormányzati előterjesztés alapján tényleg meghosszabbíthatják Bicskéig a felcsúti kisvasutat, ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök fenyegetett („Ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig.”), és több más vonalat is felújítanának a következő 2 évben összesen több mint 12 milliárd forintból.

A fejlesztés II. ütemének indulása mellett egy hegyi kisvasút is épülne Salgótarjánban, hogy „átélhetővé tegye a bányászatot”, de felmerül egy saját kisvasút-járműcsalád ötlete is.

A valamikori III. ütem két fő beruházása: a Vál-völgyi (vagyis a felcsúti) kisvasút fejlesztése, a Salgótarján-Salgóbánya „komplex fejlesztés”.
A felcsúti kisvasút most egy 6 km-es szakaszon jár az Alcsúti Arborétum és a Puskás Akadémia között, ezt hosszabbítanák meg egy Bicske-Felcsút és egy Alcsútdoboz-Vértesacsa-Lovasberény vonalszakasszal.

A lap azt írja, hogy a javaslat szerint 1,5 millió utas vonatozik így, ez a családok kedvelt, aktív kikapcsolódása, és a jövőben Széchenyi-kártyával is fizethetnének az utasok.

Az előterjesztést ketten jegyzik: Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, aki az Orbánnak fontos ügyeket szokta intézni, illetve a minisztériuma alatt dolgozó Révész Máriusz kerékpározásért és aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. Révész 2017-ben kapta meg a feladatot, hogy kormánybizosként vegyen részt a következő ütemről szóló javaslat kidolgozásában. Azt még nem tudni, mikor döntenek róla, de a kormányzati anyag Révész és Rogán közigazgatási államtitkára, Vidoven Árpád jóváhagyásával véglegesnek tűnik – írja a hvg.hu.

Egyébként a Pénzügyminisztérium élt kifogással: a forrás nagyságrendjének felülvizsgálatát, az időbeni átütemezését és „egy esetleges pályázati rendszer kidolgozását” is javasolták, de a felvetésekre a javaslat készítői azt hozták fel, hogy mivel Orbánék korábban is megemelték a kisvasutakra szánt 6 milliárdos tervet 10 milliárdra, „ezzel is bizonyított a fejlesztés fontossága, szükségszerűsége”.

Orbán már a felcsúti avatóünnepségen is azt mondta, hogy szép útvonalon haladnak a szerelvények, csak a pálya kicsit rövid.(444)

 

Kapcsolódó híreink

Nagyszalontán is lemázolták a helységnévtábla magyar feliratát

Szabó Norbert

Hanna püspök: Izrael a felelős a megmérgezésemért

Szabó Norbert

Vízvezeték-szerelőnek adták ki magukat, vitték az ékszert és a pénzt

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben