21.7 C
Budapest
2020. augusztus 12., szerda
Elemi.hu
Gazdaság Kiemelt

Meghátrál a kormány az önkormányzatok nyomására?

Lehet, hogy mégsem csökkenti a kormány a helyi iparűzési adót, miután fideszes polgármesterek is jelezték, hogy súlyos gondot okozna a településüknek, ha elesnének ettől a bevételtől.

Visszaléphet a kormány a helyi iparűzési adó (hipa) tervezett csökkentésétől – tudta meg a Népszava több fideszes parlamenti képviselőtől. Egy kormánypárti vezető egyenesen “csak egy kiszivárgott tervezetnek” nevezte a Varga Mihály pénzügyminiszter által bejelentett intézkedéseket, amiről “semmilyen komolyabb egyeztetés nem volt még, a kormány pedig biztosan nem tárgyalta eddig”.

Varga Mihály a Nemzeti Versenyképességi Tanács február 4-ei ülését követően állt elő egy gazdaságélénkítési javaslatcsomaggal. Eszerint a helyi iparűzési adó adóalapjából levonható lenne az értékcsökkenési leírás és kutatás-fejlesztésre fordított források ötszöröse is. Egy volt államtitkár azt mondta, hogy várhatóan nem lesz semmi az adócsökkentésből, igaz, egy másik vezető fideszes szerint egyelőre nincs végleges döntés az ügyben. A terv ellen még kormánypárti városvezetők is tiltakoztak.

Ugyanakkor várhatóan nem enged a kormány abból, hogy 2021 decemberében eltörlik a hipa feltöltési kötelezettséget, így elég lesz azt a vállalkozásoknak május 31-ig teljesíteni. Ez a kormánypárti érvelés szerint nem jár bevételcsökkenéssel az önkormányzatoknak, csak “kicsit rugalmasabb költségvetési tervezést igényel”, mert később jutnak hozzá a hipabevételekhez.

(napi.hu nyomán)

Kapcsolódó híreink

Az amerikai legfelsőbb bíróság az illegális migránsok gyors kitoloncolása mellett foglalt állást

Dunai Tibor

Operatív törzs: délután megkapják megbízóleveleiket a kórházparancsnokok

Kemény János

Elképesztőt hajrázott a nemzeti régiókért indított aláírásgyűjtés, de vajon mire elég?

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben