Meghalt egy fiatal katona a katonai konvoj balesetében.

By on 2019.08.26. 0 905 Views

Isten nyugosztalja…

Tragédia történt, a közlekedési balesetben meghalt egy magyar katona. Gyászol a Magyar Honvédség – jelentette be Benkő Tibor. A honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a katonai menetoszlop balesetéről, amely az M7-es autópályán következett be. Benkő azt mondta:

FIATAL, KIVÁLÓ KATONÁT VESZTETT A HONVÉDSÉG, ÓRÁKIG KÜZDÖTTEK AZ ÉLETÉÉRT.
A miniszter egyúttal részvétét fejezte ki a katona családjának, mindent meg fog tenni azért, hogy fájdalmukat enyhítse, fogalmazott. Az elhunyt katona rendfokozata szerződéses őrvezető volt.

Gyászol a honvédség minden tagja, fogalmazott, és azt is mondta, azért, hogy ehhez hasonló tragédia ne történhessen meg, mindent meg fognak tenni. Benkő a tragédia körülményeinek és előzményeinek feltárása érdekében belső vizsgálatot rendelt el. A közúti baleset körülményeit pedig a rendőrség vizsgálja.

Hat jármű ütközött össze az M7-es autópálya Balaton felé vezető oldalán, a 64-es kilométernél, Székesfehérvárnál. A hétfőn délelőtt bekövetkezett baleset részesei kizárólag a Magyar honvédség katonái voltak. A Honvédelmi Minisztérium kora délután közölte:

A TEHERGÉPJÁRMŰVEKBŐL ÁLLÓ KONVOJ A BÁTOR HARCOS 2019 GYAKORLATRA MENT HÓDMEZŐVÁSÁRHELYRŐL A MAGYAR HONVÉDSÉG KÖZPONTI GYAKORLÓ- ÉS LŐTERÉRE, VESZPRÉM-ÚJMAJORBA.
A balesetben hatan sérültek meg. Két sérültet mentőhelikopterrel szállítottak az MH Egészségügyi Központba, négy sérültet a székesfehérvári kórházban látnak el. Az ütközésben civil gépjármű nem sérült meg, a baleset okait a rendőrség vizsgálja.

A sajtótájékoztatón Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka ismertette a részleteket. Felidézte, hogy a Magyar Honvédség már vasárnap figyelmeztetett arra, augusztus 26-tól nemzeti és nemzetközi gyakorlatoknak ad otthont a Magyar Honvédség Központi Gyakorlótere, emiatt jelentős számú technikai eszközből álló katonai konvojok közlekedésére kell számítani az M7-esen és Fejér megye egyes főútjain. E konvojokból az 5. Dandár hódmezővásárhelyi állománya szenvedett balesetet.

A honvédségi belső vizsgálat a konvojra vonatkozó hadi szabályok betartására vonatkozik. A vizsgálatot 30 napon belül le kívánják zárni.

Az elhunyt katonán túl egy katona szenvedett még súlyos sérüléseket, neki azonban stabil az állapota. Négyen pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek, őket Székesfehérváron ápolják.(index)