23.8 C
Budapest
2020. augusztus 5., szerda
Elemi.hu
Hírek Kiemelt Külföld

Meghaladta világszerte a 11,6 milliót a fertőzöttek száma – ÖSSZEFOGLALÓ

Kedd este világszerte 11 679 808 igazolt koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 539 764 volt, a betegségből 6 336 732-en gyógyultak meg a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

A legtöbb fertőzöttet továbbra is az Egyesült Államokból jelentették, 2 948 397-et, a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegség halálos áldozatainak száma 130 546, a betegségből 924 148-an gyógyultak meg. Hétfőn Kaliforniában egyetlen nap alatt több mint nyolcezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, így 8516 új fertőzöttel együtt 273 418-ra emelkedett a koronavírusos kaliforniaiak száma.

A második legtöbb fertőzöttet és halálesetet – 1 623 284-et illetve 65 487-et – továbbra is Brazíliában tartják nyilván. A vírus jelentőségét határozottan lekicsinylő Jair Bolsonaro brazil elnök kedden bejelentette, hogy pozitív lett a vírustesztje, miután előző nap lázas volt, de a tüdeje tiszta.

Negatívnak bizonyult viszont kedden Andrés Manuel Obrador mexikói elnök koronavírustesztje keddi washingtoni látogatásának küszöbén. “Megcsináltattam a tesztet, mert ez a felelősségem, mielőtt Donald Trump elnökkel találkozom” Washingtonban – mondta Obrador.

Olaszországban keddre 30 új halálesetet és 138 új fertőzöttet jelentettek. A járvány kezdete, február 20. óta 34 899 ember halt meg a Covid-19-betegségben, jelenleg az aktív fertőzöttek száma 14 242. Olasz orvosi kutatások szerint a koronavírus agresszívabb, gyorsabban terjedő törzse Németországból érkező kamionokkal jutott be a lombardiai Bergamo ipari térségébe, ahol eddig a legmagasabb halálozási arányt regisztrálták a világon.

Pénzjutalmat kap minden csehországi egészségügyi dolgozó, aki a koronavírus-járvány idején a kórházakban dolgozott. A kormány erre a célra mintegy tízmilliárd koronát (135 milliárd forint) különít el.

Szlovéniában a kormány bejelentette, hogy amennyiben tovább romlik a helyzet, és nem csökken a fertőzöttek száma,  ismét betilthatják a tízfősnél nagyobb összejöveteleket. Az elmúlt 24 órában 23 újabb esettel 1739-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Új halálesetet ugyanakkor nem regisztráltak Szlovéniában.

Horvátországban hétfőn 52-vel nőtt az új fertőzöttek száma, elérve a 3272-öt, és nem regisztráltak új halálesetet, így a járvány áldozatainak száma 113 maradt. Vili Beros egészségügyi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: a legnagyobb problémát a családi összejövetelek okozzák. Esküvőkön, keresztelőkön és más nyilvános rendezvényeken fertőződnek meg az emberek – tette hozzá.

Románia az eddigi 22-ről 44-re bővítette a koronavírus-járvány szempontjából “zöld zónának” tekintett országok listáját: az ezen szereplő államokból érkező utasokat keddtől kezdődően nem irányítják már kéthetes otthoni vagy hatósági karanténba.

A legtöbb európai kisebbség nem kap megfelelő anyanyelvi tájékoztatást a koronavírusról – derült ki abból a március és június között készült felmérésből, amely 25 európai ország 43 nemzeti kisebbségének és nyelvi csoportjának válaszait tartalmazza. A felmérést Vincze Loránt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) európai parlamenti képviselője, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke kezdeményezte.

Péntektől ismét hétvégi kijárási tilalmat vezethetnek be Szerbiában a fertőzöttek számának jelentős növekedése miatt, “csodának kellene történnie, hogy ezt az intézkedést ne hozza meg a válságstáb” – jelentette be Aleksandar Vucic szerb elnök. Nem tartják meg idén a korábban augusztusra halasztott nagy szerbiai zenei fesztiválokat. Szerbiában egy nap alatt 16 131-ről 16 420-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma.

Hétfőn hat újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 317-re nőtt.
Ukrajnában a múlt heti emelkedés után csökkent a fertőzöttek napi száma. Keddre 564 új fertőzöttet jelentettek, így 49 607-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Belehaltak a betegségbe 1283-an, míg 22 193-an meggyógyultak. Jelenleg 13 243 beteget ápolnak kórházban, 415-en vannak lélegeztetőgépen.

Oroszországban az igazolt fertőzöttek száma az elmúlt nap alatt 6311-gyel 694 230-ra emelkedett. Az aktív esetek száma 3381-gyel 219 856-ra csökkent. A halálozások száma 198-cal 10 494-re, a gyógyultaké pedig 9551-gyel 463 880-ra emelkedett.

A koronavírus terjedése miatt ismét vesztegzár alá került kedden Ausztrália második legnagyobb városa, Melbourne, Új-Zéland pedig átmenetileg korlátozza a foglalásokat a nemzetközi légijáratokon a járvány miatt létrehozott karantén- és elkülönítő központok túlterheltségének elkerülése érdekében.

Törökországban alig mérséklődött a fertőzés terjedésének üteme, az előző napi 1086 után kedden 1053-mal emelkedett az igazolt fertőzöttek száma, 207 897-re.

Iránban a járvány kezdete óta nem haltak meg egy nap alatt olyan sokan, mint hétfőről keddre, amikor 200-an hunytak el. A kór halottjainak száma 11 931-re emelkedett. Az utóbbi 24 órában 2637 újabb, bizonyítottan koronavírusos fertőzöttet jegyeztek fel a perzsa országban, közülük 1455-en kerültek kórházba.

A járvány miatt fertőtlenítik Szaúd-Arábiában azokat a köveket, amelyekkel a mekkai zarándoklat során a hívők rituálisan megdobálják Minában a sátánt jelképező oszlopokat. A 33 milliós Szaúd-Arábiában eddig 213 ezer fertőzöttet regisztráltak, a Covid-19 betegségbe közel kétezren haltak bele.

Indiában meghaladta a 20 ezret a járvány halálos áldozatainak száma kedden, miközben a fertőzöttek száma is újra emelkedni kezdett a korlátozások enyhítését követően.

MTI

Kapcsolódó híreink

Egy angol, aki whiskyvel győzte le a korona vírust

Kiss Albert

Zelenszkij kész találkozni Orbán Viktorral és rendezni a két ország közti vitás kérdéseket

Dunai Tibor

Novák Előd: Kitartok elveim mellett!

janositamas

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben