22 C
Budapest
2020. június 3., szerda
Elemi.hu
Hírek

Megérkeztek Magyarországra a “vuhani magyarok”

Franciaországon keresztül megérkezett Magyarországra az a hét magyar, akik a koronavírus felbukkanásának helyszínéről, a kínai Vuhan városából kérték hazaszállításukat. Franciaországból katonai gép hozta őket Budapestre. 

Az Országos Mentőszolgálat egységei várták őket, és továbbszállították a Dél-pesti Centrumkórház egy kijelölt speciális épületébe, további kivizsgálásokra. A hazatérő magyarok egy karanténépületben lesznek elhelyezve, a betegség leghosszabb ismert lappangási idejére, 14 napra. A tájékoztatás szerint a magyarok egészségesek, tünetmentesek, de minden elővigyázatosságot megtesznek a szakemberek az esetleges fertőzés ellen – hangzott el az M1-en.

Az OMSZ gépkocsijainak egészségügyi személyzete számára emiatt elegendő szájmaszk és védőkesztyű viselése, szélesebb körű egyéni védelemre nincs szükség. A hazatérőket a katonai szállítórepülőn egyébként orvos és egészségügyi személyzet is kísérte, akik folyamatosan ügyeltek egészségükre – közölte Müller Cecília. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta: a hét embert az osztály karanténépületében helyezik el. Mivel ismereteik szerint a koronavírus lappangási ideje átlagosan 5, legfeljebb 14 nap, ezért a hét embert két hétre helyezik karanténba.

Ezalatt a hazatérők nem hagyhatják el az épületet, és az első vizsgálatok lezajlásáig a családtagok sem látogathatják őket – tette hozzá. Az egészségügyi személyzet megfelelő védőfelszerelésben – védőruhában, maszkban, szemüvegben – látja el a karanténban levőket, ami megfelelő védelmet ad számukra – jelezte. Tájékoztatása szerint a megérkezést követően orvosi vizsgálatokat és laboratóriumi teszteket végeznek a hazatérőkön. Ezek első eredménye 24 órán belül, a megerősített eredmény néhány napon belül rendelkezésre áll.

Szlávik János kiemelte: minden személyi és tárgyi feltétel adott a karanténhoz, megfelelő szakorvosok, valamint fertőtlenítő és higiénés eszközök is rendelkezésre állnak, amelyek egy esetleges fertőzés továbbvitelét megakadályozzák.

Kapcsolódó híreink

“Egy ilyen szörnyetegre ki kell szabni a halálbüntetést” – interjú Völgyesi Miklós nyugalmazott büntetőbíróval

Kiss Albert

Anglia: 11 éves kislányt erőszakolt meg a gambiai férfi

bojtilaszlo

Egy napra a végzős diákoké lesz a nagyerdei strand Debrecenben

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben