20.9 C
Budapest
2020. július 13., hétfő
Elemi.hu
Belföld Hírek

MÁV-nál és a BKV-nál is sztrájk lesz

Akár már egy hét múlva figyelmeztető munkabeszüntetés jöhet a BKV-nál, ha a mai, immár a kollektív vitarendezés keretei között zajló egyeztetéseken nem közeledik a cég és a munkavállalói képviseletek álláspontja. Közben a szakszervezetek a MÁV-nál is megelégelték, hogy még az idei évre sem kaptak konkrét javaslatot a bérrendezésre, így a vasúttársaságnál is erősödhet a nyomásgyakorlás, sztrájk is jöhet.

Immár a kollektív munkaügyi vita keretei között folytatódnak ma az egyeztetések a BKV vezetése és a szakszervezetek között. Ha nem sikerül hét napon belül megállapodniuk a feleknek, akár már a jövő hét végén figyelmeztető sztrájkkal fokozhatják a nyomásgyakorlást a szakszervezetek – mondta Jäger István.

A Liga Közlekedési Szakszervezetek Ágazati Szövetségének elnöke emlékeztetett: a fővárosi közlekedési vállalat nyolcszázalékos béremelésre tett javaslatot 2020-ra, ugyanakkor ez a mérték elfogadhatatlan, a szakszervezetek egybehangzóan 15 százalékos felzárkóztatást követelnek. A tárgyalási fordulókon az elmúlt hetekben nem történt elmozdulás, ezért a képviseletek kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek.

Jäger István ezzel kapcsolatban elmondta, a vitarendezés szabályai szerint hét napon belül kell egyezségre jutniuk a BKV-nak, illetve a tulajdonosnak, tehát a fővárosnak kötelező együttműködnie a szakszervezetekkel. A képviseletek úgy tudják, a BKV önerőből hajtaná végre a nyolcszázalékos emelést, ennél nagyobb felzárkóztatás viszont csak a főváros anyagi támogatásával érhető el.

Az ágazati képviselet vezetője azt hangsúlyozta, mindkét fél tárgyalásos úton szeretne megállapodni, ám ha nem sikerül egy héten belül egyezségre jutni, kétórás figyelmeztető munkabeszüntetéssel fokozhatják a képviseletek a nyomásgyakorlást, persze csak abban az esetben, ha a munkavállalói szándék erre megvan – tette hozzá Jäger István.

Várhatóan ma kapják meg az újonnan alakult Fővárosi Érdekegyeztető Tanácsban jelen lévő konföderációk Budapest költségvetésének tervezetét. Úgy tudjuk, a fővárosi cégek egy részének jelentős többletforrást juttatna az ellenzéki városvezetés, ám ennek célja egyelőre nem ismert.

Közben fokozzák a nyomásgyakorlást a szakszervezetek a MÁV-nál is, amennyiben a vasúttársaság továbbra sem hozza nyilvánosságra az idei évre tervezett béremelési javaslatát. A ­VDSZSZ Szolidaritás közlése szerint – ha nincs elmozdulás – szintén kollektív munkaügyi vitát kezdeményeznek, majd sztrájkot szerveznek. Ezt a fővonalakon a forgalmi szolgálattevők munkabeszüntetésével valósítanák meg úgy, hogy érdemi hatása lehessen a még elégséges szolgáltatások fenntartása mellett is.

A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete pedig azt közölte, a képviseletek jövő csütörtökre hívják össze a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának munkavállalói oldalát azért, hogy összehangolt cselekvési tervet készítsenek.

Forrás: Magyar Nemzet

Kapcsolódó híreink

Rendkívüli: Olaszországot teljesen lezárják

Dunai Tibor

Meghalt 5 beteg és 3921-re emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

Dunai Tibor

„Járványstratégiák”

Joó György

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben