25.8 C
Budapest
2020. július 15., szerda
Elemi.hu
Belföld

Már több tízezer magyar eshetett át tudta nélkül a fertőzésen

Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján Dr. Szlávik János a Szent László Kórház kórház infektológusa elmondta, hogy rengetegen lehetnek azok, akik már átestek a koronavírus fertőzésen.

Az elmúlt 24 órában 23 új fertőzöttet regisztráltak, 3816 a beazonosított fertőzöttek száma, az az elhunytak száma 509-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 1311 – hangzott el a tájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy 1653-ra emelkedett a hatásági házikarantén ellenőrzésére regisztrálók száma. Az aktív felhasználók száma 953. 573 házikarantént rendeltek el tegnap. 471-re emelkedett a koronavírussal összefüggésben indított eljárások száma.

Dr. Szlávik János elmondta, több mint 200-an szorultak intenzív terápiás kezelésre. Azt is ismertette, hogy nem tudnak olyan 10 év alatti gyermekről Magyarországon, ahol a a betegségnek súlyos lett volna a lefolyása, de kiemelte, hogy a vírus gyermekek is terjeszthetik.

Él ebben az országban több tízezer ember, aki nem tudja magáról, de átesett a betegségen. Az ismert esetek 80 százalékánál hozzájuk hasonlóan nincsenek tünetek. Gyakran a 2., 3. napon jelentkezik a láz, az ízlés, szaglás elvesztése is – mondta a főorvos. A sajtó kérdésére azt is elmondta, hogy az állatkísérletek alapján úgy vélik a kutatók, hogy hosszú hetekig, hónapokig védett, aki megfertőződött és meggyógyult.

Azt is elmondta, hogy a vírus nemcsak a tüdőt támadja meg, hanem más szerveket is – a vesét vagy a szívet jellemzően -, ami idős, beteg embereknél okozza a legtöbb problémát, és gyakran ez és az alapbetegségeik együtt vezetnek a halálhoz.
Az enyhítésekről

Kiss Róbert a mai tájékoztatón ismertette a legújabb enyhítéseket is: a vendéglátóhelyek belső részében az étel és ital elfogyasztása holnaptól megengedett, de az ott dolgozók kötelesek maszkot viselni.

Kinyithatnak a fővárosi játszóterek és a szálláshelyen való tartózkodás is megengedett. Emellett megtarthatók a szabadtéri rendezvények, kültéri kiállítások. Azonban továbbra is tilos nem zárt helyen tartott zenés-táncos rendezvényt tartani.

Forrás: penzcentrum

Kapcsolódó híreink

Hétfőtől kezdődik a védekezés új szakasza (frissítve)

Dunai Tibor

A migránsok már a román határ felől is próbálkoznak bejutni hazánkba

Dunai Tibor

Elloptak negyven rövidnadrágot.

bojtilaszlo

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben