17.7 C
Budapest
2020. augusztus 5., szerda
Elemi.hu
Hírek Kiemelt Külföld

Már Jézus szobrait is le akarják dönteni Amerikában, mert hogy fehér ember volt

Egy híres-hírhedt amerikai polgárjogi aktivista fejéből pattant ki az ötlet. Van-e még ennél lejjebb?

Shaun King, a Black Lives Matter aktivistája felszólította a politikai vezetőket, hogy távolítsanak el minden olyan Jézus-ábrázolást – legyen az szobor, falfestmény, ablaküveg, bármi –, amelyen a Megváltó „fehér európaiként” van ábrázolva.

A negyven éves Shaun King amerikai író és polgárjogi aktivista a közösségi médián keresztül vezényli kampányait, zavaros érveléseit sokan tették már magukévá.

2018-ban a Time magazin a közösségi média 25 legbefolyásosabb embere közé sorolta.

King az elmúlt hetekben a posztjait uszításra és gyűlöletkeltésre használja fel, teszi ezt ráadásul a „társadalmi igazságosság létrehozása” ürügyén. Holott valójában az egymás mellett békében élő embereket kívánja egymás ellen uszítani. A trollvezér aztán egy Twitter üzenetében már nemcsak Jézus, hanem Szűz Mária és „fehér barátai” eltávolítását is követeli.

A Black Lives Matter mozgalom ezzel új állomáshoz: a nyílt egyházellenességhez érkezett.

A BLM-aktivista szerint a Jézus-ábrázolások a fehér felsőbbrendűség jelképei, ezért nem maradhatnak a helyükön.

Nagy-Britanniában ötven olyan szobor, emléktábla vagy egyéb emlékmű van, aminek eltávolítása szóba került. A kormány a szobordöntéseket nem támogatja, de lényegében azon az állásponton vannak, hogy aki el akar tünteti szobrokat, az szálljon be a közéletbe, és érje el ezt, vagy szavazzon olyanokra, akik ezt képviselik hivatalosan.

Belgiumban közben II. Lipót király szobrát szállítják el Antwerpenből, miután hétvégén megrongálták és felgyújtották a tüntetők. II. Lipót Belgium királya volt 1865 és 1909 között, egyben a Kongói Szabadállam (mai Kongói Demokratikus Köztársaság) teljhatalmú vezetője, ahol brutális munkatáborokat tartott fenn az ültetvényeken. Uralkodása több millió halálos áldozata volt.

Szobrainak elmozdítása az utóbbi időben egyre inkább téma volt, most viszont egészen új lendületet kapott. A belga Black Lives Matter azt akarja elérni, minden szobra tűnjön el az országból. „Nem elég odaírni egy rövid magyarázatot. A szobrok eltávolítása csak az első lépése annak, hogy a történelemtanítást meg kellene reformálni„ – mondják. Koen Palinckx antwerpeni polgármester bejelentette, a szobrot a Middelheim Múzeumba szállítják, ahol megtisztítják a rákent festéktől, és helyreállítják a keletkezett károkat, a visszaszállítása viszont egyelőre nem merült fel.

Az Egyesült Államokban konföderációs(a déliek) emlékművei után Kolumbusz Kristóf szobrát támadták meg több helyen: a Minneapolisszal szomszédos St. Paulban ledöntötték, a virginiai Richmondban megrongálták, Bostonban pedig lefejezték. Kolumbusz történelmi szerepét ugyanis sokan nem az „új világ” felfedezőjeként határozzák meg, hanem az emberként, aki az amerikai őslakosok leigázásáért és kiirtásáért felelős.

A szobordöntésekkel együtt pedig az erről szóló vita is fellángolt. Louise Richardson, az Oxfordi Egyetem egyik vezetője szerint a történelmünk elrejtése nem lehet a felvilágosodás felé vezető út. „Meg kell értenünk a történelmet, és azt, hogy miért gondolkodtak az emberek a saját korukban úgy, ahogy gondolkodtak” – mondta a BBC-nek, és szerinte ez akkor is fontos, ha nem értünk egyet azzal, ahogy a szobrok szereplői gondolkodtak.

De nemcsak a szélsőliberális aktivisták akarják a szobrok eltávolítását. Sadiq Khan londoni főpolgármester bizottságot állított fel, amelynek az a feladata, hogy London összes köztéri szobrát és utcanevét áttekintse, és javaslatot tegyen arra, hogy milyen alkotásokat bontsanak le, illetve változtassák meg a nevüket. Khan szerint Nagy-Britannia és London a gazdagságát jelentős részben a rabszolga-kereskedelemnek köszönheti, és ez a köztereken is látszik. ”Ez nem maradhat így„ – szögezte le.

A főpolgármester később egy nyilatkozatában pontosította az álláspontját annak kapcsán, hogy a tüntetők Churcill és Gandhi szobrait is megrongálták, mivel az életük során mindketten tettek rasszista kijelentéseket. Khan azt mondta, tudomásul kell venni, hogy senki nem volt hibátlan, és ezeknek a szobroknak az eltávolítását azonban nem támogatja.

Forrás: ripost

Kapcsolódó híreink

A Brit Munkáspárt új vezetője segíthetett a pedofil Jimmy Saville-nek elkerülni a felelősségre vonást

Irányi Dániel

Prisztás-gyilkosság -Felmentették a másodrendű vádlottat az emberölés vádja alól

Dunai Tibor

Nagy lépést tett Franciaország a termékek javíthatósága felé

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben