22.7 C
Budapest
2020. augusztus 10., hétfő
Elemi.hu
Hírek Jeles napok

“Magyar urak jőnek, Buda városába” – 562 évvel ezelőtt

Hunyadi idősebb fiát, Lászlót 1457-ben V. László kivégeztette. V. lászló halála után az összegyűlt rendek választották meg.

Mátyás birodalma

Mátyás uralkodása alatt (1458-1490) kibékült III. Frigyes császárral 1464-ben, hogy visszakapja az 1440-ben elrabolt szent koronát, amellyel megkoronáztatta magát. Politikáját a nyugati irányú törekvések jellemezték. 1469-től Csehország királya volt, 1485-ben elfoglalta Bécset a III. Frigyes elleni háborúban, és oda tette át székhelyét.

Halála után a bárók nem Corvin Jánost (Mátyás törvénytelen fiát), hanem Ulászló cseh királyt hívták meg a trónra. Az így létrejött cseh-magyar unió 1526-ig, a Jagelló-ház uralkodásáig tartott. A Mátyás által meghódított Morvaország és Szilézia visszakerült Csehországhoz, Ausztriát pedig Miksa, III. Frigyes fia foglalta vissza. Az országos méltóságokba saját családja embereit emelte, legfontosabb tanácsadója az atyai barát, Vitéz János váradi püspök lett.

Kapcsolódó híreink

Ragtapasz, vécédeszka és lázmérő is van a Szent János Kórház karácsonyi kívánságlistáján

Szabó Norbert

Bodrogi Gyula kapja az idei Páger Antal-színészdíjat

Dunai Tibor

Beengedtek egy brit tévéstábot egy olasz kórházba (+videó)

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben