4.6 C
Budapest
2020. február 27., csütörtök
Elemi.hu
Hírek Külföld

Lövöldözés egy német zsinagógánál, gránátot hajítottak egy zsidó temetőre, több halott

Halle-ban és a környező településeken folyik az utcai harc…

Lövöldözés volt szerdán a németországi Halle városában, a helyi rendőrség első adatai szerint többen meghaltak, a Bild című lap szerint tüzet nyitottak egy zsinagógánál, és kézigránátot hajítottak egy zsidó temetőre. Legalább ketten meghaltak. A rendőrség őrizetbe vett egy embert. Kedden és szerdán tartják a zsidó ünnepet, a jóm-kipúrt.

Egy férfi és egy nő halt meg Halle-ban, erősítette a rendőrség egyik szóvivője. A férfit egy büfénél lőtték le, míg a nőt az utcán, a temető közelében. További részleteket nem közöltek. Két sérültek a helyi klinikán ápolnak, mindketten lőtt sérülésekkel kerültek be. Az egyiküket meg kellett operálni, a másik sérültről nincs információ.

A város vezetése azt kéri az emberektől, hogy zárkózzanak be a lakásukba.

Az ügyészség kiemelt jelentőségűnek nyilvánította a nyomozást.

A Der Spiegel című hírmagazin értesülése szerint a támadók legalább ketten voltak, és megpróbáltak bejutni a városi zsinagógába, ahol éppen 70-80 hívő ünnepelte az engesztelés napját, azaz a jóm-kipúrt. A zsinagóga biztonságáról gondoskodó erők “ellenálltak a támadásnak” – fogalmazott Max Privorotzki, a hallei zsidó közösség vezetője.

A dpa német hírügynökség információ szerint az egyik áldozatot az utcán fekve találták meg 30 méterre a zsinagógától. Az egyik elkövető katonai egyenruhát viselt szemtanúk beszámolója szerint. Egy másik szemtanú pedig azt mondta, hogy egy férfi sisakban és símaszkban nyitott tüzet rájuk egy kebabosnál. Előtte valamilyen robbanószert dobott feléjük, de az nem okozott károkat. Ő a mosdóban bújt el.

A rendőrök biztonsági okokból lezártak egy iskolát Markranstädtben.

A német szövetségi ügyészség egyik szóvivője közölte, az eddigi bizonyítékok alapján úgy tűnik, hogy a támadásnak szélsőjobboldali háttere van.

Egy helyi rádiónak nyilatkozó szemtanú azt mondta, hogy az egyik elkövető megpróbált betörni a zsidó temetőbe, többször rálőtt az ajtóra, majd egy lányra is, aki a villamosmegállóból jött. Nemcsak lövések dördültek, egy gránátot is dobtak a zsidó temetőre.

Újabb lövöldözés történt Hallétól 15 km-re északkeletre Landsbergben, erősítette meg a német rendőrség a dpa hírügynökségnek. További részleteket a szóvivő nem közölt. A Bild nem sokkal korábban újabb lövöldözésről írt egy szemtanúra hivatkozva Halléban. Állítólag egy döneres előtt lövéseket adtak le.

A Halle és Lipcse között fekvő Wiedersdorfból is tűzpárbajról érkezett jelentés. A mentők egy vérző embert szállítottak el mentőhelikopterrel. A Bild úgy tudja: a sérült egy taxis, akinek a menekülő fegyveresek el akarták vinni az autóját. A településen egy nő is megsérült, akit mentőautóval szállítottak kórházba. Wiedersdorfot teljesen lezárta a rendőrség.

A Leipziger Volkszeitung azt írja: a fegyveresek a taxival menekültek tovább az A9-es autópályán és a B91-es úton Zeitz felé, de autójukkal karamboloztak. A rendőrség ekkor tudta elfogni egyiküket. Az elfogott emberről a helyi lapok azt írják: egy németről van szó.

Egy ember továbbmenekült. A rendőrség nagy erőkkel keresi. (blid/dpa/origo/index)

Kapcsolódó híreink

Irán bosszújától retteghet a világ

Dunai Tibor

Újabb lövöldözés Pécsen

bojtilaszlo

Brexit után több pénz jut oktatásra, rendfenntartásra, közlekedésre.

bojtilaszlo

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben