14.8 C
Budapest
2020. március 29., vasárnap
Elemi.hu
Hírek Külföld

Le Pen radikális szuperfrakciót akar.

A liberális Jobbikot nem hívják…

 

“Szuperfrakciót” akar alakítani a következő Európai Parlamentben az övéhez hasonlóan gondolkodó politikai pártokból Marine Le Pen, egykor radikális jobboldali francia politikus.

A Nemzeti Tömörülés (RN) párt vezetője szombaton Milánóban azt mondta, hogy egy ilyen szövetség „évtizedek óta először” átalakíthatná az Európai Unió struktúráját. Le Pen lelkesítőnek nevezte ezt a lehetőséget.

A francia politikus az első számú külföldi vendége az észak-olaszországi nagyvárosba Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga párt vezetője által összehívott EP-választási kampányzáró nagygyűlésnek. Le Pen pártja a legutóbbi felmérések szerint megközelítette, sőt egyes közvélemény-kutatások szerint meg is előzte az Emmanuel Macron államfő által irányított kormányerő, a Köztársaság lendületben nevű tömörülés népszerűségét.

Ezzel kapcsolatban Milánói nyilatkozatában Le Pen kijelentette Macronnak le kell mondania, ha pártja nem az élen végez az európai parlamenti (EP-)választások franciaországi szavazásán. A radikálisnak mondott jobboldali erők várhatóan jól szerepelnek majd az Európai Unió tagországaiban május 23-26. között tartandó választásokon, a dpa német hírügynökség megállapítása szerint azonban nehézségekbe ütközhet egyetlen pártszövetségben egyesíteni őket.

Matteo Salvini tavaly augusztusban Milánóban jelentette be, hogy európai szövetségben gondolkodik, amelynek célja egy új egyensúllyal bíró Európai Parlament, majd egy más irányt képviselő Európai Bizottság felállítása. Ez a páneurópai erő a Népek és Nemzetek Európai Szövetsége (EAPN) nevet kapta április 8-án, amikor Salvini közös sajtókonferenciát tartott több európai szuverenista politikussal, szintén Milánóban. A szövetséget az EP-választások után készülnek megalapítani, és Salvini azt a célt tűzte ki, hogy az Európai Parlament legerősebb frakciójává váljanak.

A felmérések szerint a radikálisnak tartott jobboldali tömörülés az EP-mandátumok mintegy tíz százalékának a megszerzésére lehet esélyes, bár még további pártok is csatlakozhatnak. A Heinz-Christian Strache vezette Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) pénteken kirobbant botrányát Le Pen nem kommentálta milánói nyilatkozatában, kijelentve, hogy ez osztrák belpolitikai ügy. Mindenesetre meglepőnek nevezte, hogy a botrányt okozó, több mint két éve készült videofelvétel néhány nappal az EP-választások előtt került nyilvánosságra. (MTI nyomán)

Kapcsolódó híreink

Elcsalt taopénzek: büfésnek bejelentett focista, kamu edzőtábor, lehúzott szülők

Irányi Dániel

Az Iszlám Állam katonáinak családjai szerint a hozzátartozóik rossz körülmények között raboskodnak

Szabó Norbert

Jakab pártbeli ellenfele nyilvánosságra hozta kongresszusi beszédét, az új vezetés akarata ellenére

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben