14.8 C
Budapest
2020. március 29., vasárnap
Elemi.hu
Tudomány

Közelebb jutottunk a 2600 éves agyszövet épen maradásának titkához

2008-ban a brit Heslington falu határában egy ásatáson két és fél ezer éves holttestet találtak. A holttest egyéb lágy szövetei már réges-rég az enyészeté lettek, agyának egy kis darabkája azonban valamilyen csoda folytán fennmaradt. A tudósok egész eddig nem értették, hogy hogyan történhetett mindez.

A szokványos halálesetek után az agy szövetei oxigén hiányában percek alatt elkezdenek lebomlani. Ez még az egyéb szervek lebomlásához képest is igen gyors, hiszen számos fehérje működik közre a sejtek struktúrájának lebontásában.

Éppen ezért volt érthetetlen az ókori ember agyának fennmaradása, amelyet a szénizotópos kormeghatározás i. e. 673-482 közöttre datált. Bár az illető személyazonossága nem ismert egyesek kivégzésre gyanakodnak a halál okaként, minthogy a fejét külön temették el tőle. Különösen furcsa az eset, hiszen

SEMMILYEN MÁS LÁGY SZÖVET NEM MARADT FENN A HOLTTESTBŐL, SŐT MÉG A HAJA IS ELVESZETT.
A darab kemény tapintású, és az emberi agy teljes méreténél 80 százalékkal kisebb. A kutatók most molekuláris biológiai módszerekkel vizsgálták meg az agymaradvány fehérjéit, így próbáltak információt szerezni arról, hogy a lebomlás mely stádiumában rekedtek meg. Úgy találták, hogy a fehérjebontó proteáz enzimeket egy ismeretlen anyag deaktiválta, ezért nem tudták azok ellátni feladatukat, és az agyszövet többé-kevésbé intakt maradhatott.

Ez a vegyület egyelőre nem ismert, de azt valószínűsítik, hogy kívülről jutott be az agyba. Erre abból következtetnek, hogy egyébként nincs semmi különleges a vaskori ember agyában, így vélhetőleg nem a szerv belsejében termelődött a konzervációt okozó vegyület.

Forrás: Index (Science Alert)

Kapcsolódó híreink

Ezt látni kell: Szarvasvonulás Baranyában (Videó)

Szabó Norbert

“A megoldás kezdete mindenképpen a liberalizmus felszámolásában lenne”

Kemény János

Szicília: Egy hét alatt öt bálna pusztult el.

bojtilaszlo

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben