16.1 C
Budapest
2020. április 4., szombat
Elemi.hu
Környezetvédelem

Kísérleti klímasemleges üvegházat építenek Hollandiában

A wageningen-i holland mezőgazdasági egyetem kutatói különleges kísérleti üvegházat építettek zöldségek, gyümölcsök és virágok termesztésére, ahol azt vizsgálják, hogy mennyire minimalizálható az energiakibocsátás a gazdálkodás során.

A Bleiswijkben felépített, KAS2030-as „nevet viselő” kísérleti üvegházban jelenleg szamócát, flamingóvirágot, gerberát, és fréziát termesztenek. Az építményben a lehető legjobb energiahatékonyságot szeretnék elérni, ezért folyamatosan tesztelik a különféle megoldásokat az energia előállítására, illetve megtartására.

Emellett a termesztéshez szükséges vizet, valamint a nélkülözhetetlen tápanyagokat is rendkívül optimalizált módon igyekeznek felhasználni. A kutatómunka során a különféle energia-előállítási és -megtartási módokat is vizsgálják. Például a világítást korszerű LED-ekkel oldották meg, amelyek alig termelnek hőt. Ezen kívül tesztelik a termesztési megoldásokat, amelyekkel növelhető az adott területről betakarítható mennyiség.

„Ha megértjük, hogy mi szükséges a kibocsátásmentes termesztéshez, azzal elősegíthetjük a kertészeti ágazatunk fejlődését. Az energiafelhasználás radikális csökkentése kulcsfontosságú a klímasemleges üvegházak létrehozása felé vezető úton”, ismertette Frank Kempkes, az Energy and Greenhouse Climate kutatója.

A szakember rámutatott: az itt megszerzett eredmények ösztönzést adhatnak a kertészek számára, hogy új fejlesztésekben gondolkodjanak és megvalósulhasson az a céltűzés, amely szerint a holland kertészeti ágazatnak húsz éven belül klímasemlegessé kellene válnia.

Forrás: sygenta blog

Kapcsolódó híreink

Volner: Az O1G nem mondanivaló.

bojtilaszlo

Védett állatokra lövöldöznek légpuskával, szórakozásból

Irányi Dániel

Lesz-e klímanürnberg?

Joó György

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben