14.8 C
Budapest
2020. március 29., vasárnap
Elemi.hu
Hírek Külföld

Kína megtisztítja a nyugati elemektől az oktatását

Elöljáróban leszögezhetjük, hogy a kijelentés értelmében be kellene tiltaniuk Marxot és Lenint is. Következő lépésként a nyugati termékek másolását. A világ pedig azzal díjazhatná a szocialista bezárkózást, hogy jól megadóztatja a kínai termékeket.

A kínai oktatási minisztérium kedden jelentette be, hogy új irányelveket vezet be az állami iskolákban. „Minden általános és középiskolai tananyagnak a párt és az ország akaratát kell tükröznie” – szólt a bejelentés, amely szerint a jövőben kizárólag a marxizmus vezérelvei és a „kínai stílus” tiszteletben tartásával állíthatják össze a tananyagot – a tankönyvektől kezdve a kötelező olvasmányokig száműzve a külföldről importált tartalmakat. Ezzel Kína a fiatalok még szigorúbb ideológiai nevelésére törekszik. Willy Lam, a Hongkongi Kínai Egyetem adjunktusa a CNN-nek úgy fogalmazott, „ez az ország gondolatirányítási törekvéseinek egy része. A tiltás időzítése egybeesett azzal, hogy a tajvani elnök és a hongkongi tüntetők megtagadták a kommunista párt értékeit.”

Nem engedélyezi az olyan ismeretek terjesztését, amelyek a „politikai vagy értékrendi irányultság terén problémákat vetnek fel”. Az olyan tananyagokat, amelyek a nemzeti szuverenitással, a vallással vagy más erős ideológiával átszőtt témával foglalkoznak, központilag írják meg és küldik szét az iskoláknak. Ide tartoznak az irodalmi és a történelmi tananyagok is.

A nemzeti tankönyvbizottság szóvivője az állami People’s Daily című lapnak azt mondta, hogy a tiltás csak az első lépés abban a folyamatban, amelynek során a kommunista párt még nagyobb befolyást igyekszik szerezni az oktatási rendszer felett. „A következő lépésben rendszerezzük a kínai filozófia oktatását, és felgyorsítjuk a marxista elméletek átadására szolgáló tananyagok összeállítását” – mondta.

Az új irányelvek alól – elégséges hazai tudásanyag hiányában – csak a felsőoktatási intézmények, a szakiskolák és azok a középiskolák képeznek kivételt, ahol külföldi iskolákkal közös oktatási program is zajlik.

Az iskolákba Hszi Csin-ping elnöksége idején szivárgott be újra a nacionalizmus és a patriotizmus. Decemberben egy makaói iskolában fejtette ki a diákoknak, hogy „az 1,4 milliárd kínai azért olyan összetartó, mert a kulturális meggyőződésünk a kínai civilizáció és a kínai szellem gazdagságán alapul. Könnyen elfoghat a nemzeti büszkeség, ha megismerjük több mint ötezer éves történelmünket. De csak az ópiumháborút követő történelmünk megismerése után érthetjük meg igazán a kínai emberek vágyakozását a nemzet újjászületésére.”

(qoubit nyomán)

Kapcsolódó híreink

Marháknak nem, embereknek jó még a BKV busza.

bojtilaszlo

Pécs Pride-Május 16

Dunai Tibor

Időközi választások voltak a hétvégén

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben