5.8 C
Budapest
2020. március 31., kedd
Elemi.hu
Belföld Hírek

Kiléptetné hazánkat a strasbourgi bíróság fennhatósága alól a Mi Hazánk

Kivonná a strasbourgi bíróság fennhatósága alól Magyarországot a Mi Hazánk – jelentette be sajtótájékoztatóján a párt országgyűlési képviselője, Dúró Dóra.

Véleményük szerint enélkül nem lehet megfékezni az iparággá vált börtönkártérítési bizniszt és az “önrendelkezésünket is csorbítja ez az intézmény” fogalmazott a politikusasszony.

Az a kormányhatározat, amely a kártérítések felfüggesztésére született, valójában csak azt tartalmazza, hogy a jogszabályok szerinti legvégső határidőig függesszék fel a kifizetéseket. Dúró szerint ugyanúgy ki fogják fizetni ezeket az összegeket, csak más időpontban.

Az emberi jogok bíróságát megalakító egyezményhez Magyarország 1993-ban csatlakozott, de Dúró szerint az Európa Tanács főtitkárához címzett értesítésben bejelenthető annak felmondása. Ezzel részlegesen élt már korábban  Franciaország és Törökország is, valamint Oroszország kimondta, hogy ennek az egyezmények pontjai nem lehetnek ellentétesek az orosz alkotmánnyal.

Dúró szerint megtehetné ezt úgy is Magyarország, hogy a nemzetközi szokásjog részeként is érvényben lévő egyezményben foglaltak továbbra is kötelezőek maradnának hazánk számára, ugyanakkor nem egy strasbourgi bíróság ítélkezne, hanem magyar bíróságok hoznák meg ezeket a döntéseket.

A magyar Helsinki Bizottság előszeretett fordul a strasbourgi bírósághoz, aminek az is a következménye Dúró szerint az, hogy a magyar adófizetők pénzéből kellett két bangladesi menekültnek 10-10.000 eurót kifizetnünk, mert a tranzitzónában nem voltak megfelelőek a körülmények.

Kapcsolódó híreink

Szigorítás a Parlamentben, durvább büntetések, könnyebb kitiltások

bojtilaszlo

Dúró: miért nem a magyar gyerekeknek fizet kártérítést Gyöngyöspatán a kormány?

Szabó Norbert

“Történelmet csinálunk” – évértékelőt tartott a Mi Hazánk

szilardkrebsik

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben