17.3 C
Budapest
2020. augusztus 12., szerda
Elemi.hu
Hírek Külföld

Kétszáznál is többen meghalhattak a múlt heti etiópiai tüntetéseken

A korábban közöltnél jóval többen haltak meg Etiópiában a múlt heti tüntetéseken, legkevesebb 239-en vesztették életüket. A helyi rendőrség vasárnap még 166 halálos áldozatról adott hírt.

A megmozdulások egy népszerű énekes, Hahalu Hundessza meggyilkolása miatt kezdődtek. Az oromo népcsoporthoz tartozó 34 éves Hundesszát Addisz-Abeba külvárosában lőtték agyon június 29-én. Rajongói a biztonsági erőket hibáztatják a gyilkosságért, és politikai indíttatást gyanítanak a háttérben.

Az egykoron politikai fogoly Hundessza zenéjével a kormányzat által elhanyagolt, sok konfliktust kiváltó legnagyobb etiópiai népcsoport, az oromók jogaiért harcolt. Az énekes a szintén az oromo népcsoporthoz tartozó Abij Ahmed miniszterelnök hatalomra kerüléséhez vezető, Oromia és Amhara régiókban 2018-ban lezajlott tüntetések idején vált ismertté.

A mostani demonstrációk áldozatainak többsége is az előbbi régiókból került ki. A tüntetésen elhunytak között 11 katona, illetve rendőr is volt. Az erőszakba torkollt demonstrációkon a rendőrség 3500 embert őrizetbe vett.

A fővárosban, Addisz-Abebában és az oromók lakta vidéken jelenleg is érezhető a feszültség, de zavargások már nincsenek. A kormány kilenc napja felfüggesztette az internetszolgáltatást, hogy így vegye elejét tüntetéseknek, illetve hogy nehezítse a megszervezésüket. A vezetés néhány nappal ezelőtt azt közölte, hogy „ura a helyzetnek”.

Forrás: Euronews, BBC, theconversation.com, fotó: illusztróció

Kapcsolódó híreink

Mélypontra jutottak az orosz-amerikai kapcsolatok

Kiss Albert

Muszlim skót kocka készült Skóciában

bojtilaszlo

Újévi babák

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben