23.2 C
Budapest
2020. július 13., hétfő
Elemi.hu
Belföld Hírek

Két budapesti MSZP-s polgármester átállt Gyurcsányékhoz

Gyurcsány Ferenc pártja jelentős befolyást szerezhet a fővárosi döntéshozatalban azzal, hogy Óbuda és Pestszentlőrinc ősszocialista polgármesterei elhagyják az MSZP-t. Kiss László és Szaniszló Sándor is megerősítette az Indexnek, hogy elhagyja az MSZP-t, és várhatóan jövő héten lép be a DK-ba. Ennek szerintük két fő oka volt.

Szaniszló Sándor és Kiss László is úgy döntött, csatlakozik a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióhoz, ezzel pedig – miután a kettős párttagság a szocialisták alapszabálya szerint tiltott – automatikusan megszűnik tagságuk az MSZP-ben, értesült több forrásból az Index. Ezzel a szocialista párt két sikeres politikusát, az ősszel megválasztott óbudai, valamint XVIII. kerületi polgármesterét is elveszítheti, ami nemcsak a régóta gyengülő szervezet számára vészjósló, de a DK erősödését, elsősorban fővárosi előretörését is szemléltetheti.

Kiss László

A két polgármester megerősítette az információnkat. Kiss László és Szaniszló Sándor közös választ küldtek az Indexnek, amelyben azt írták: két fő oka volt az átlépésnek.

A polgármesteri programunk végrehajtásához a DK politikai közösségétől kaptunk megfelelő garanciákat és politikai támogatást. Másrészt az európai politikát illetően az a vonal áll hozzánk a legközelebb, amelyet a Dobrev Klára vezette EP-delegáció képvisel például az európai minimálbér, minimálnyugdíj és családi pótlék kérdésében.

Kiss és Szaniszló azt írta: „Ez a lépés nem személyes politikai megfontolás, de polgármesterként közvetlen közelről látjuk a méltatlan közalkalmazotti bérek és az alulfinanszírozott egészségügy minden következményét. Ennek megoldásához, akár visszafordításához éppen a DK európai politikája lehet a kulcs.”

A két polgármester jelezte, még nem írták alá a belépési nyilatkozatot a DK-nak, a belépésről a DK testületei, a helyi pártszervezetei döntenek. Ez szerintük jövő héten megtörténik. Csütörtökön tájékoztatták a döntésről az MSZP kerületi elnökeit, akik – mint írták – elfogadták és tudomásul vették a lépést. „Az persze nem kérdés, hogy továbbra is barátainknak, a családunknak tekintjük az MSZP tagjait, szimpatizánsait. Annyi év MSZP-s párttagság után ez nem is kérdés.”
Kiss László átállása párttársai és más forrásaink számára is totális meglepetésként hat, ő ugyanis állítólag nem tájékoztatta ilyen döntésről az MSZP vezetőit, még informálisan sem. Éppen ezért nem indult még be a szocialistáknál megszokott pletykagépezet sem: volt forrásunk, aki egész egyszerűen úgy reagált:

ez annyira szürreális, mintha Baja Feri lépne át Gyurcsány pártjába.

A fejlemény valóban meghökkentő, hiszen Kiss László gyakorlatilag ősidők óta az MSZP tagja, a baloldali ifjúsági szervezetekben 1997 óta politizált, 1999-2002-ig az Ifjú Szocialisták budapesti szervezetének elnökségi tagja, majd elnökhelyettese volt, 2004 nyarán beválasztották az Óbudai MSZP elnökségébe, 2008 januárjától a párt óbudai szervezetének alelnöke, kongresszusi küldött is volt.

Kiss neve tehát évtizedek óta meghatározó Óbudán, de az MSZP-ben is, hiszen 2014-ben egyéni képviselőként szerzett mandátumot az Országgyűlésben. Csakhogy Kisst gyakorlatilag parkolópályára tették, amikor 2018-ban Szabó Tímea mögé állt be ő maga és pártja, így másfél évig önkormányzati képviselőként dolgozott Óbudán. Októberben viszont ő lett az összellenzéki polgármestere a kerületnek, a szocialisták egyik legnagyobb, legmeglepőbb sikerét könyvelve el az önkormányzati választáson, a képviselő-testületben is jelentős többséget szerezve: az összefogás 16 képviselői helyet szerezett meg.

Kiss távozásának okairól párttársainak nem igazán volt elképzelése, többen leginkább személyes, elsősorban a Párbeszéddel, és a Párbeszéd társelnökeként főpolgármesterré választott Karácsony Gergellyel való nézeteltérésre tippeltek.

Hasonlóképp meglepő lehet, hogy Szaniszló Sándor távozik az MSZP-ből. A XVIII. kerületet ősz óta vezető polgármester ugyanis szintén ősszocialista, aki hétpárti szövetségben nyerte el megbízását októberben. Sőt, elvittek a helyi választókerületi mandátumokból 12-őt, ami stabil többséget jelent, ahogyan Szaniszló előnye is a fideszes Ughy Attilával szemben.

Szaniszló Sándor

Szaniszló szintén a kerületben is meghatározó szocialista politikus, hiszen 2010 előtt nyolc éven át alpolgármester volt. Róla azt mondták forrásaink, hogy mindig is jó kapcsolatot ápolt Gyurcsány Ferenccel és körével, és mivel jelentősen pragmatikus a gondolkozása, vélhetően a DK-ban távolabbi jövőt remél saját politikai karrierjének.

Ugyanakkor Szaniszló távozása is meglepő, hiszen az MSZP meghatározó alakjai esetében végig keményen kampányoltak nyáron és ősszel, Kunhalmi Ágnes választmányi elnök, a XVIII. kerület egyéni országgyűlési képviselője pedig kifejezetten komoly energiát fordított a pestszentlőrinci önkormányzati siker elérésére. Kunhalmi az Indexnek megerősítette Szaniszló átállását, ugyanakkor az országgyűlési képviselő csak annyit mondott, hogy továbbra is együttműködik az immár DK-s Szaniszló Sándorral.

-Megvan a véleményem erről az egészről, de annak a jelentősége nem mérhető össze azzal a feladattal, amelyet a XVIII. kerületi emberektől kaptam. Köztársaság párti képviselőként az a feladatom, hogy együtt dolgozzam Szaniszló Sándorral a kerületért és együtt is fogunk.

A fővárosi közgyűlési arányok is változnak
Az átállások mindenesetre alaposan átírhatják a fővárosi erőviszonyokat. Főként persze az MSZP szempontjából, hiszen a szocialisták ősszel a II. kerületben, Óbudán, Zuglóban, Pestszentlőrincen is frissen megválasztott polgármestert adtak, Tóth Józsefet lazán újraválasztották a XIII. kerületben, Kispesten pedig szintén újrázott Gajda Péter, ezzel a pártnak lett a legnagyobb frakciója a Fővárosi Közgyűlésben is, amelyhez Tüttő Kata főpolgármester-helyettesként tartozik.

Forrás: Index

Kapcsolódó híreink

Csákánnyal ütött agyon egy kutyát

Szabó Norbert

Állítólag három komplett MSZP-szervezet készül átlépni a DK-ba

Dunai Tibor

Napi abszurd: szabadságra ment a gyilkos, most a rendőrség körözi

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben