16.7 C
Budapest
2020. május 25., hétfő
Elemi.hu
Hírek Külföld

Izraelt ismét megsemmisítéssel fenyegette Irán legfelsőbb vezetője

Ali Hamenei ajatolláh Jeruzsálem napja alkalmából elmondott beszédében ismét „rákos daganatnak” nevezte pénteken országa térségbeli ellenségét, Izraelt, amelyet szerinte „kétségkívül el fognak pusztítani”, és felszólította a palesztinokat, hogy folytassák „szabadságharcukat”, amely kötelességük, iszlám „szent háborújuk”.

Iránban és a vele szövetséges országokban minden évben nagy felvonulásokkal ünneplik meg ezt a napot, amelyet Ruhollah Homeini ajatolláh, néhai legfelsőbb politikai és vallási vezető a muszlim böjti hónap utolsó péntekére jelölt ki. Ilyenkor a legfelsőbb vezető tömeg előtt beszél, ezúttal azonban a koronavírus-járvány miatt Hamenei félórás szónoklatát az interneten és tévén közvetítették a népnek.

Irán nem ismeri el Izraelt, rendszeresen elpusztítására szólít fel, ebből kifolyólag támogatja a zsidó állammal szemben álló palesztinokat és libanoni iszlám szélsőségeseket.

„Ma a világ számon tartja a koronavírus minden egyes áldozatát, de senki nem teszi fel a kérdést, hogy ki felel azért a több százezer emberért, aki mártírhalált halt, eltűnt, vagy akit bebörtönöztek Palesztinában vagy másutt, ahol az Egyesült Államok és Európa háborúval pusztított” – jelentette ki Hamenei, hangsúlyozva, hogy Izrael-ellenessége nem antiszemitizmus.

Ennek dacára – jegyzi meg az AP hírügynökség – a legfőbb vezető hivatala a napokban a Twitteren és más helyeken megjelentetett egy olyan propagandarajzot, amelyen

Irán által támogatott fegyveresek, arabok és két ortodox zsidó látható Jeruzsálemben, és a kép felcímében szerepel a „végső megoldás” kifejezés, amelyet a náci Németország használt a zsidók elpusztításának tervére.

Később sok helyről törölték ezt a rajzot, de a legfelső vezető hivatalos honlapjának farszi nyelvű változatán fent maradt. Az izraeli külügyminisztérium erre a rajzra reagálva a Twitteren azt írta: „Van tapasztalatunk az olyan vezetőkkel, akik ‘végső megoldásról’ beszélnek, de megígérhetjük, nem nézzük majd ezt ölbe tett kézzel”.

Forrás: neokohn.hu, Fotó: Iranian Supreme Leader Press Off/Anadolu Agency

Kapcsolódó híreink

Morawiecki: a EU kohéziós eszközeit részben a járvány elleni harcra kell átirányítani

Szabó Norbert

Tizenévesen felfegyverkezve, maszkban raboltak ki 11 embert /videó/

Kiss Albert

A Csendes-óceánba eresztenék a fukusimai atomerőmű szennyezett vízét

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben