Ismét terítéken a kettős állampolgárság Ukrajnában

By on 2019.11.09. 0 41 Views

Az Ukrán Miniszteri Kabinet a kettős állampolgárság bevezetésének két lehetséges koncepcióját mérlegeli – tájékoztat a pmg.ua hírportál november 7-én.

Bodnar Vaszil külügyminiszter-helyettes elmondása szerint az első lehetséges változat, hogy az ukrán törvényeket, melyek szerint más állampolgárság felvételével az ukrán állampolgárságról le kell mondani – törlik. Ezek a korlátozások ugyanis lehetetlenné teszik az ukrán származásúak számára – akik más államokban születtek és élnek – számára az ukrán állampolgárság felvételét, írja a Kárpátalja.ma.

A másik lehetséges út, hogy a határon túli ukránok státuszát szélesítik ki. A külföldi ukrán státusz jelenleg korlátlan lakhatást, vízummentességet és az ukrajnai oktatás lehetőségét kínálja.

Hogy őszinte legyek, ez nem igazán érdekes a nyugat-európai ukránok számára, de meg akarjuk változtatni” – mondta a miniszterhelyettes. Hozzátette, hogy a továbbiakban az említett státusszal rendelkező külföldiek gyorsabban megszerezhetik majd ukrán állampolgárságukat, továbbá lehetőségük lesz vállalkozásokat nyitni, illetve csatlakozni az ukrajnai testületek munkájához. Bodnar szerint nem az állami szervekben dolgoznának, de lehetséges, hogy a helyi önkormányzatokban vagy alapítványokban.

Gondolatait összegezve a diplomata hozzátette, hogy a kettős állampolgárságról szóló tárgyalások után a bevezetés gyakorlati szakaszába került. A létrehozott munkacsoportok már több törvényváltoztatási koncepciótervezet kialakításán dolgoznak.

(Kárpátalja.ma, Fotó: karpatalja.net)

  Hírek