28.8 C
Budapest
2020. augusztus 13., csütörtök
Elemi.hu
Bűnügy Hírek Kiemelt

Ismét feltörték a Facebookot

Ismét feltörték a Facebookot, több mint 267 millió felhasználó adatát szerezték meg és töltötték fel egy nyilvános internetes adatbázisba, amelyet egy vietnami bűnözői csoport már biztosan megszerzett.

Egy több mint 267 millió tételből álló felhasználói adatbázist talált az interneten a Comparitech nevű biztonsági cégnek dolgozó Bob Diachenko. A szakértő megbizonyosodott arról, hogy valódi Facebook-regisztrációk adatairól van szó. Azok között pedig szerepeltek nevek, telefonszámok vagy tartózkodási helyek is. Diachenko az adatok elrendezéséből azt is meg tudta állapítani, hogy minden bizonnyal egy API hibája okozhatta a szivárgást: a Facebook által kiadott alkalmazásfejlesztési készlet nem titkosította megfelelően az általa használt adatokat – írja a PC World.

Az adatbázis indexelése december 4-i, majd 12-én már egy hackerek által használt fórumra is feltették, ahol csak két nap után figyelt rá fel a kibervédelmi szakember.

Szakértők szerint egy vietnami bűnszervezet már biztosan lecsapott az adatcsomagra, de az is elképzelhető, hogy ők maguk felelősek az adatszerzésért.

A Facebooknál egyre gyakoribbak az ilyen adatszivárgási incidensek: idén szeptemberben 519 milliós, áprilisban teljesen nyilvános webes tárhelyeken találtak már 540 milliós adatbázist is, novemberben pedig 1,2 milliárdos adatszivárgás történt úgynevezett adatkereskedő cégektől.

Azt, hogy érintett-e a Facebook biztonsági fórumán ellenőrizheti. Azt pedig, hogy az emailcímét, vagy az ahhoz kapcsolódó regisztrációt megszerezték-e már illetéktelenek, itt nézheti meg.

Forrás: Délhír

Kapcsolódó híreink

Kanadai óvodások nemváltó hormonkezeléséről számoltak be a Hír tv-ben

Dunai Tibor

Elütöttek a zebrán egy 20 éve vak férfit, visszanyerte a látását

Kiss Albert

Belügyminisztérium: Rendőrkézen, aki “lezárta” Budapestet

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben