14.1 C
Budapest
2020. július 13., hétfő
Elemi.hu
Hírek Külföld

Indiai és kínai katonai vezetők tárgyaltak a két ország határvitájáról

Indiai és kínai katonai vezetők tartottak tárgyalásokat szombaton, hogy megpróbálják csökkenteni a két ország között az elmúlt hetekben kialakult feszültséget a vitatott jogállású indiai-kínai határnál a Himalájában, miután május elején kínai katonák vonultak be olyan területekre, amelyeket India magáénak tart.

Korábban a helyi határvédelem illetékesei hiába próbálták rendezni a konfliktust. Pénteken a pekingi és az újdelhi külügyminisztérium illetékesei is megbeszéléseket folytattak a témában. Szombaton alezredesi rangú területi parancsnokok ültek össze. Az indiai hadsereg szombati közleménye mindössze annyiról számolt be, hogy az indiai és a kínai illetékesek folyamatos párbeszédet folytatnak diplomáciai és katonai csatornákon.

Az érintett terület India északnyugati részén, a Kasmírhoz tartozó Ladakhban fekszik. Ezen a vidéken a két ország határvitája India és Pakisztán függetlenné válásáig, 1947-ig nyúlik vissza. A kínai ellenőrzés alatt álló Akszai Csin nevű területről indiai részre átfolyó Galván folyó völgyébe május elején kínai katonák érkeztek, amire válaszul India is több ezer katonát mozgósított. A kínai csapatok többszöri felszólítás után sem távoztak, a kínai és indiai katonák pedig többször összeverekedtek, kővel dobálták egymást, és össze-összeszólalkoztak. A kínaiak sátrakat állítottak és bunkerépítéshez szükséges építőanyagot hoztak a folyóvölgybe.

A két ország között legutóbb 2017-ben, a szintén vitatott szikkimi határvidéken volt hasonló határvillongás, az indiai-bhutáni-kínai hármashatárnál fekvő Doklam-fennsíkon.
A kasmíri térséghez tartozó Ladakhban Kína csaknem egy magyarországnyi, 90 ezer négyzetkilométer indiai területet követel magának, India viszont azt állítja, hogy a kínai fennhatóság alatt álló Akszai Csin-fennsík 38 ezer négyzetkilométere Ladakh természetes része, s ezért Indiához kell tartoznia.

Forrás: MTI

 

Kapcsolódó híreink

Dubajba, Las Vegasba, Panamára és Máltára is röpködnek a honvédségi gépek

bojtilaszlo

A szíriai hadsereg újabb izraeli légitámadást vert vissza

Kiss Albert

Milyen óvintézkedéseket tesz a kormány a koronavírus megelőzéséért?

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben