22.7 C
Budapest
2020. augusztus 10., hétfő
Elemi.hu
Kiemelt Külföld

India és Pakisztán újra egymást lövi

Négy pakisztáni civil meghalt, többen megsebesültek, amikor indiai katonák a kasmíri határrégióban található falvakat vettek tűz alá – közölte csütörtökön a pakisztáni hadsereg.

Az indiai hadsereg nehéztüzérségi fegyverekkel lőtt katonai ellenőrzőpontokat és lakott területeket. A pakisztáni katonaság válaszolt az atrocitásokra – áll a közleményben. Az incidensre a Kasmír indiai és pakisztáni részét elválasztó határvonal környékén került sor. Bár Iszlámábád és Újdelhi Kasmírban tűzszünetet kötött, ezt mindkét fél rendszeresen megszegi. A térségben jelentősen fokozódott a feszültség azóta, hogy India tavaly augusztusban megnyirbálta Kasmír általa ellenőrzött részének autonómiáját.

A két ország határvitája India és Pakisztán függetlenné válásáig, 1947-ig nyúlik vissza. A vitatott hovatartozású Kasmíron India, Pakisztán és kisebb részben Kína osztozik.

A napokban legalább húsz indiai katona vesztette életét egy kínai katonákkal lezajlott összecsapásban a kasmíri Ladakban. A súlyos összetűzésre Kína szerint azután került sor, hogy az indiai határőrök kétszer is illegálisan kínai területre léptek, és provokálták a kínai katonákat.

A kasmíri térséghez tartozó Ladakban Kína csaknem egy Magyarországnyi, 90 ezer négyzetkilométer indiai területet követel magának, India viszont azt állítja, hogy a kínai fennhatóság alatt álló Akszai Csin-fennsík 38 ezer négyzetkilométere Ladak természetes része, ezért Indiához kell tartoznia.

Forrás: MTI, Fotó: Pacific Standard

Kapcsolódó híreink

Elon Musk tervezett “űrinternetjének” újabb 60 műholdját állította Föld körüli pályára

Szabó Norbert

Pokolgépes merényletben többen életüket vesztették egy török megszállás alatt lévő szír városban

Kiss Albert

Egymilliárdért ölné meg a Mi Hazánk elnökét egy bűnöző

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben