23.7 C
Budapest
2020. július 8., szerda
Elemi.hu
Belföld Gazdaság Hírek Kiemelt

Igazságossá akarja tenni a kata szabályait a kormány

A kormány igazságossá teszi a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) szabályait – hangoztatta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek.

A szombati lapszámban megjelent interjúban Izer Norbert azt mondta, hogy több tíz milliárd forint is származhat jövőre az átalakításból.

Az összeget azok a nagy cégek róják majd le, amelyek ma színlelt szerződéssel, a kata visszaélésszerű alkalmazásával foglalkoztatják az embereiket – jelentette ki.

Az államtitkár szerint a változtatások a legtöbb katást nem érintik, de érdemben tisztíthatják a piaci viszonyokat.
A kata mértéke nem változik – közölte. Úgy fogalmazott, hogy az adónem “továbbra is az Európai Unió egyik legegyszerűbb és legkevesebb terhet jelentő közteherviselési lehetősége marad”. Az egyetlen cél, hogy kizárják a visszaélés lehetőségét – mondta.
A probléma lényege, hogy bizonyos cégek a munkaerőt nem munkaviszony keretei között alkalmazzák, hanem katás vállalkozóként. Nem fizetik meg a munkaviszonyt terhelő közterheket, így a dolgozóknak jelentősen kevesebb nyugdíjuk lesz, és munkajogi védelem sem illeti meg őket – emelte ki Izer Norbert.
A legfontosabb módosítás ezt a helyzetet szüntetné meg azzal, hogy bizonyos esetekben extra befizetést ír elő. Ha a katás vállalkozó és egyik üzleti partnere között az ügyletek értéke egy éven belül meghaladja a 3 millió forintot, akkor a 3 millió forint feletti rész után 40 százalékos adót kell leróni. Fontos, hogy a pluszadót az üzletfélnek, azaz a nagy cégnek kell befizetnie. Így nem éri majd meg a “bújtatott foglalkoztatás” – mondta az államtitkár a Magyar Nemzetnek.

MTI

Kapcsolódó híreink

Háromszor annyi büntetést akar az új rendészeti igazgató a fővárosban

Dunai Tibor

Vonat alá lökéssel fenyegették a jegyvizsgálót

Irányi Dániel

Az egymilliomodik faj érkezett meg az ítéletnapi vetőmagbunkerbe (+videó)

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben