Idén is izmosabb a román hadsereg, mint a magyar

Legalábbis a listák és számok szintjén – írja az erdélyi magyar portál, a Főtér.ro.

A román hadsereg erősebb lett, legalábbis az idei Global Firepower felmérés szerint. Tavaly az előkelőnek nem mondható 40. helyet foglalta el a világ legerősebb hadseregeinek rangsorában. A hírekben persze azt is bemondták, afféle vigaszként, hogy nyugi, mert Magyarország hadserege csak az 55. helyen áll.

Nos, idén Romániának sikerült felküzdenie magát a 39. helyre. És idén is nyugodtan hátradőlhet minden román hazafi, mert bár Magyarország is lépett előre egyet (54. hely), a különbség változatlan.

Kicsit utánanézett a Főtér.ro, mi az, ami változott a román hadseregben. Ami a bakák számát illeti, tavaly is, idén is 70 000 aktív katonáról beszélnek, és további 50 000 tartalékosról. Ami a tankokat illeti, itt valóban van fejlődés: a tavalyi 700-ról idén 943-ra nőtt a tankok száma. A harckocsik száma viszont csökkent, 1400-ról 1369-re. A légierő tavaly összesen 140 gépezettel dicsekedhetett, idén eggyel többel. Ez is gyarapodás. Szegény haditengerészet a család fekete báránya. Annak ellenére, ugye, hogy Románia stratégiai fontosságú kijárással rendelkezik a Fekete-tengerre. Továbbra is három fregatt, négy korvett és 3 járőrhajó ring a román vizeken. És tudjuk, egy részük bizony eléggé rozoga, igazából csak Piszkos Fred és társai vállalkoznának velük egy nagyobb utazásra.

Ha európai viszonylatban nézzük a dolgokat, picit más a helyzet. És igen, itt szorosabb a verseny Románia és Magyarország között. A román hadsereg a 13. helyen áll Európában, Magyarország pedig a 16-on.

És ha tovább szűkítjük a kört Kelet-Európára, a két hadsereget csupán egyetlen hely választja el egymástól: Románia az ötödik, Magyarország a hetedik helyen áll.

(Főtér.ro nyomán)