14.1 C
Budapest
2020. július 13., hétfő
Elemi.hu
Hírek Kiemelt Külföld

Hong Kong: a rendőrség lecsap arra, aki megsérti a kínai himnuszt

A hongkongi iskolaigazgatóknak a hívniuk kell a rendőrséget, ha valaki nem tartja tiszteletben az új himnusztörvényt – mondta a város oktatási minisztere szombaton.

Kevin Yeung egy hongkongi rádióadónak úgy nyilatkozott: ha az intézményvezetők azt tapasztalják, hogy meggyalázzák vagy kigúnyolják a kínai himnuszt, akkor a rendfenntartó szervekhez kell folyamodniuk. Joshua Wong ismert demokráciapárti aktivista bírálta a miniszter bejelentését.

A hongkongi törvényhozás csütörtökön fogadta el a kínai himnusz meggyalázásának büntethetővé tételéről szóló törvényjavaslatot.

A jogszabály szerint három év szabadságvesztéssel és akár 50 ezer hongkongi dollárral (csaknem kétmillió forinttal) büntethető az, aki kigúnyolja vagy meggyalázza a kínai himnuszt.

Hongkongban körülbelül egy éve zajlanak demokráciapárti tüntetések a növekvő kínai befolyás ellen. A múlt hónapban a kínai törvényhozás által elfogadott új nemzetbiztonsági törvény váltott ki nagy felzúdulást. A várhatóan szeptemberben életbe lépő jogszabály betiltja a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását és a központi kormányzat ellen irányuló, “felforgatónak” minősített cselekményeket. A hongkongi kormányzat számára pedig előírja, hogy új intézményeket hozzon létre a szuverenitás védelme céljából, valamint engedélyezze a pekingi ügynökségeknek, hogy belátásuk szerint járjanak el a városban. Hongkongi ellenzéki politikusok és demokráciapárti aktivisták attól tartanak, hogy a jogszabály a szabadságjogokat korlátozza majd.

A hétmillió lakosú Hongkong – amely korábban brit koronagyarmat volt – 1997-ben került vissza Kínához, és az “egy ország, két rendszer” elve alapján ötven éven át széleskörű autonómiát élvez. A helyiek szerint ezek a jogkörök kerültek veszélybe, mert Peking igyekszik egyre szigorúbb ellenőrzés alá vonni a várost.

Forrás: atv.hu/MTI, fotó: Reuters

Kapcsolódó híreink

Idegenek figyelték a családot a saját kamerájukon keresztül

Kiss Albert

Az AFD bocsánatkérésre szólítja fel a németországi pártokat

Kemény János

Párizs: Elrabolt tizenéves lányt kényszerítettek prostitúcióra

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben