17.7 C
Budapest
2020. június 5., péntek
Elemi.hu
Hírek

Újabb gazdaságvédelmi intézkedések – Orbán Viktor újabb rendkívüli bejelentései

Hétfő délelőtt Orbán Viktor adott tájékoztatást az operatív törzs mai rendelkezéseiről, illetve az ország jelenlegi állapotáról, felszereltségéről és tartalékairól. Mint ismeretes, jelenleg 167 fertőzöttje és 7 áldozata van hazánkban a COVID-19 okozta járványnak.

“Hogyan állunk a védekezéssel?” – kezdte meg ma a tájékoztatást a miniszterelnök. Mint elmondta, 12 napja van hazánkban rendkívüli jogrend. Ezt a különleges állapotot, a hivatalos veszélyhelyzet elrendelését az indokolta, hogy a hozzáértők szerint ellenszerre csak jövőre tehetünk szert. Ezért – megint csak a hozzáértőkre hivatkozva Orbán hangsúlyozta – a védekezés az egyetlen megoldás. A védekezés azonban hagyományos jogi-társadalmi-életviteli keretek között nem megoldható, ezért a veszélyhelyzet kihirdetése volt az egyedüli út.

A veszélyhelyzet pedig nem jelent mást, mint eszközök és erőforrások biztosítása a kormányzat számára, hogy a védekezést a leghatékonyabban valósíthassa meg. Ennek kapcsán négy védelmi frontot jelölt meg a miniszterelnök, katonai, rendőri, egészségügyi és gazdasági területen.

Hazánk fertőzöttségét illetően a miniszterelnök kijelentette: az egyéni szakaszból csoportos fertőzési szakaszba lépett az ország, és az ismert terjedési minták birtokában várható a következő, tömeges fertőzési szakasz is. Az bizonyos, hogy az ismert számokon túl, jóval több fertőzött lehet, azonban ezek becslésére hiába kért fel a kormányzat különböző tudományos szakembereket, a becsült értékek oly széles mértékűek, hogy azokról nincs értelme beszámolni – tette hozzá. Jelenleg 167 igazolt (laboratóriumi körülmények között kontrollvizsgálatokkal alátámasztott) fertőzött van hazánkban, ebből 108-an hordozók és fertőznek, ám teljesen tünetmentesek, vagyis nem betegek. 27-en tünetekkel bírnak és betegek, ők valószínűleg meggyógyulnak, és 9 nagyon beteg, intenzív osztályos fertőzött is van, állapotuk kimenetele kérdéses. a 7 eddig elhunyt áldozat átlag életkora 69 év volt, és mindegyikük súyos alapbetegségekkel kapta el a fertőzést.

Az egészségügyi erőforrások és készletek részletes ismertetése kapcsán a kormányfő elmondta: 1.5 millió egészségügyi maszk áll rendelkezésre, a 25 ezer/nap gyártási kapacitásunk pedig a héten 80 ezer/napra emelkedik. 20 millió pár gumikesztyű, 170 ezer védőruha és 2560 lélegeztető gép van jelenleg tényszerűen raktáron. Sok rendelés van ezen felül lekötve, és “fürkészőket és portyázókat küldtem ki a világ minden részére” – mondta, célozva egyéb beszerzési lehetőségek nemzetközi figyelésére.

66906 kórházi ágy, 24643 orvosi szolgálatot ellátni képes orvos, rezidens és végzős orvostanhallgató van jelenleg a rendszerben és összesen 105 ezer egészségügyi szakdolgozó áll készen a vezénylési terv szerint szolgálatot ellátni. A miniszterelnök hozzátette: holnaptól minden intenzív osztályos speciális védőmaszkot és minden egészségügyi dolgozó sebészi maszkot kap.

A katonai-rendőri mozgósítási lehetőségeket felmérve összesen 139684 fő áll rendelkezésre az országban védelmi-rendfenntartói feladatokat ellátni. Jelenleg is részt vesznek a határvédelem ellátásában. Ennek kapcsán kijelentette: a személyforgalom jelenleg tilos, csak teherszállítás folyik a határon, illetve a szomszédos országokkal egyeztetve az azokba hazatérni kívánók ellenőrzött, “humanitárius” folyosón keresztül való közlekedése megengedett.

Ezek után a miniszterelnök ismertette a ma reggel meghozott döntéseket, gazdaságvédelmi céllal. Kibővült a kisadózói kedvezmények köre, számos szolgáltató ágazatot felölelve, ezek részletes felsorolásáról este jelenik meg rendelet. A március 1-je előtti KATA tartozások kifizetése csak a veszélyhelyzet elmúlta után esedékes. Mentességet kapnak a médiaszolgáltatók. Felfüggesztésre kerülnek a kilakoltatások és a lefoglalások. Felfüggesztésre kerülnek az adótartozások, és meghosszabbítja a kormány a veszélyhelyzet alatt lejáró GYES-GYED jogosultságokat.

“Most is talpra fogunk állni” – zárta beszámolóját Orbán Viktor, miután kiemelte: a kormány fontos feladata, hogy az állás nélkül maradóknak újra munkát találjon, ahogy ezt már tette egyszer 2010 után. A következő időszak nehéz lesz, és mindannyiunktól erőfeszítéseket igényel. Minél többen működünk együtt, annál sikeresebbek leszünk – tette hozzá, majd az összefogás fontosságát ajánlotta figyelmébe a parlamenti képviselőknek, akiknek délután kell szavazniuk, a veszélyhelyzet fenntartásáról.

elemi.hu

 

Kapcsolódó híreink

Ismét meredeken csökken az olaj ára

Dunai Tibor

“Choronavirus Challange”, avagy nézegessen hülyéket

Kemény János

Pécsnek nem kell a homoszexuális felvonulás

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben