23.7 C
Budapest
2020. július 8., szerda
Elemi.hu
Környezetvédelem

Hihetetlenül ritka állatot észleltek Japán partjainál

Nemrégiben Japán partjainál döbbenetesen különleges élményben volt része néhány búvárnak, ugyanis a világ egyik legritkább óceáni élőlényével, az óriásszájú cápával találkozhattak, ráadásul nem is kis méretűvel, mindjárt egy közel 6 méteres példánnyal. Hihetetlen a találkozás azért is, mert 1976. novemberi felfedezése óta az óriásszájú cápát alig pár alkalommal tudták élőben megfigyelni, főleg azért, mert rendkívül nagy mélységekben él. Minden természetkedvelő számára szerencseként a búvároknak esélyük volt videóra is rögzíteni ezt a találkozót, úgyhogy mi is gyönyörködhetünk ebben a szépséges állatban.

Hihetetlen ugyan, de ezt a hatalmas cápát 1976-ig nem is ismertük, akkor is csak azért vált ismertté, mert az amerikai haditengerészet egyik hadihajója 4600 méteres mélységben hálóval befogott egy példányt. Az egy 4 méter 46 centiméter hosszú példány volt és a neve is nagyjából innen származik, ugyanis más cápákkal ellentétben ennek a fajnak rövid, lekerekített orrnyúlványa és rendkívül széles szája volt.

Sokáig még egyébként az sem volt biztos, hogy cápáról van szó, ezért 1983-ig nem is tudták, hogy milyen állatról van szó illetve milyen módon kellene besorolni. Végül 1983-ban dőlt el, hogy ez a cápa a heringcápa-alakúak rendjéhez tartozik, amin belül viszont teljesen különálló családot alkot. Az 1976-os felfedezése óta alig száz alkalommal észlelt és azonosított cápát élve alig egy-két alkalommal tudták megfigyelni, főleg Japán környékén.

Az óriásszájú cápa egyébként a közel 500 cápafaj közül azon három cápafaj közé tartozik, amelyek plankton-szűrögető jámbor élőlények, a másik kettő a cetcápa és az óriáscápa. De hogy egyébként hány óriásszájú cápa él a világon, arról fogalmunk sincs, hiszen alig látni élő példányokat, a többségük pedig nagyon mélyen él – valahol 1000 méter környékén, de sokszor 4000 méter mélységre is leereszkednek. És bizony ez a hatalmas cápa valakinek az áldozata is, hiszen bizonyítottan az óriás ámbráscet egyik gyakori prédájáról van szó.

Forrás: origo

Kapcsolódó híreink

Az idei volt az egyik legmelegebb március a világon

Szabó Norbert

Újabb siker a fajmegőrzési programban: sárgaszakállas makiikrek születtek Nyíregyházán (képgaléria)

Irányi Dániel

A böjt az életünk zöldítésére is jó alkalom

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben