Három majom lett a Serie A antirasszista kampányának arca

Vannak akiknek ez sem jó…

Mivel sokak szerint az olasz fociban régóta visszatérő probléma a szurkolói rasszizmus, az első osztályú bajnokság szervezői úgy döntöttek, felveszik vele a harcot a jelenséggel. „Nem a rasszizmusra!” jelszóval indítottak egy kampányt.

A kampány során a plakátokra festett arcú majmokat tettek, amely sokaknak nem tetszik.

Az egyik legnevesebb olasz klub, az AS Roma is tiltakozott a Twitteren, mondván, megértik, hogy a liga szembeszáll a rasszizmussal, de nem gondolják, hogy ez rá a legjobb módszer.

Simone Fugazzotto, a képek alkotója megpróbálta megmagyarázni, mi történt. Mint mondta, ezzel azt akarja bemutatni, hogy mind ugyanolyanok, mindannyian majmok vagyunk – írta a BBC. „Öt-hat éve mindig majmokat festek, és úgy gondoltam, ezzel a munkámmal azt üzenem: mindannyian emberszabásúak vagyunk. A nyugati majmot kék-fehér, az ázsiait pedig mandulaformájú szemekkel ábrázoltam. Középre tettem a fekete majmot, ahonnan minden más ered” – mondta. Szerinte mindez azt üzeni, hogy „nincs különbség, nincs ember vagy majom, mind egyformák vagyunk. Mindannyian majmok vagyunk”.

A diszkriminációellenes Fare szervezet nem ennyire megengedő, ők úgy kommentálták a képeket, „nehéz belátni, mire gondoltak a Serie A-nál, kivel konzultáltak”, amikor egy olyan kampányt indítottak, amely beteg viccnek néz ki.

Azt írták, az egész a visszafelé fog elsülni, és továbbra is dehumanizálni fogják az afrikai származású embereket. „Itt az ideje, hogy a progresszív klubok hallassák a hangjukat.”