20.9 C
Budapest
2020. augusztus 3., hétfő
Elemi.hu
Kiemelt Külföld

Ha unja a koronavírust, akkor itt egy másik

Minden idők legnagyobb Lassa-járványa van kibontakozóban az afrikai országban.

A Lassa-láz egy nagyon súlyos, vérzéses lázat okozó vírusfertőzés, lefolyása leginkább az Eboláéhoz és a Marburg-lázéhoz hasonlítható. A Nigériai Járványügyi Központ szerint öt hete pusztít és az ország területének fele már érintett.

A Lassa-láz kórokozója az ottani higiéniai helyzet miatt könnyen terjed: a patkányok ürüléke és vizelete vírusrészecskéket tartalmaz, az ezzel szennyeződő élelmiszerek vagy tárgyak révén pedig a vírus könnyen bejut az emberi szervezetbe. Ez után főként testfolyadékkal vagy a fertőzött szervek érintésével lehet átadni a vírust. Ebből következik, hogy az egészségügyi dolgozók különösen ki vannak téve a fertőzés veszélyének.

Az év eleje óta Nigériában 774-en lettek betegek, a halottak száma pedig elérte a 132 főt. A vírus halálozási rátája 15-20 százalék körül mozog.

Minden idők legnagyobb Lassa-járványa van kibontakozóban

Az elmúlt öt évben négy Lassa-járvány tombolt az országban, mindegyik az év első negyedében ütötte fel a fejét. 2015-ben 64-en kapták el a vírust, 2019-ben a fertőzöttek száma elérte a 810 főt, és 167-en vesztették életüket. A trendek ismeretében a kutatók azt prognosztizálják, a 2020-as járvány sokkal pusztítóbb lesz a tavalyinál.

Forrás: origo

 

Kapcsolódó híreink

Ameriaki légitámaszpontra lőtt ki rakétákat Irán

Kiss Albert

Talált egy bankkártyát, hát megcsapolta

Kiss Albert

Svédország: 3 éves (!) kislányt erőszakolt meg a bevándorló

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben