24.2 C
Budapest
2020. augusztus 7., péntek
Elemi.hu
Kiemelt Környezetvédelem

Gyakorlatilag kihaltak a cápák a világ korallzátonyainak ötödén

Kutatók szerint a „funkcionális kihalás” nem jelenti azt, hogy ezeken a korallzátonyokon soha nem fordulnak elő cápák, de már csak elvétve, olyan ritkán, hogy nem tudják ellátni többé az ökoszisztémában betöltött szerepüket.

A világ korallzátonyainak ötödéről „funkcionálisan” kihaltak a cápák – közli a Nature tudományos szakfolyóiratban megjelent tanulmány.

A 2015-ben indult Global Finprint kezdeményezés a világ 58 országában, 371 korallzátonyon vizsgálta a korallok élővilágát 15 ezer távirányítású víz alatti kamerával. Nyolc ország, köztük India, Vietnám, Kenya és Katar korallzátonyain egyetlen cápát sem észleltek.

A 15 ezer órányi videófelvétel a cápák „tragikus méretű elvesztéséről”, veszélyesen alacsony populációról tanúskodik

– jelentette ki Jody Allen, a Microsoft társalapítója, Paul Allen családi alapítványának elnöke. Az alapítvány finanszírozza a Global Finprint tevékenységét.

A cápák elvesztése a korallzátonyokon a túlhalászattal és a pusztító halászati módszerekkel magyarázható – állítják a Nature-ben publikált kutatás szerzői, akik szerint e tengeri ragadozók eltűnése súlyos következményekkel járhat a korallzátonyokra, amelyek már amúgy is szenvednek a klímaváltozástól.

Ez az első világméretű felmérés a korallzátonyokon élő cápákról. Eredményei jó alapul szolgálhatnak egy hosszú távú tervhez a még megmaradt cápák megmentésére.

A kutatók némi reménysugarat is felfedeztek: a cápahalászatra vonatkozó tilalmak eredményesnek látszanak olyan országokban, mint Ausztrália, az Egyesült Államok vagy a Bahamák.

(MTI – Fotó: vimeo.com/Global Frinprint)

Kapcsolódó híreink

Az úr bilincsben is úr: öltönyben ment betörni egy 48 éves dánszentmiklósi férfi

Szabó Norbert

Életveszélyes ütést kapott egy férfi, aki nem adott cigarettát egy kéregetőnek

Dunai Tibor

Autós miséket tart egy Fejér megyei plébános

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben