22.7 C
Budapest
2020. augusztus 10., hétfő
Elemi.hu
Bűnügy Hírek Kiemelt Külföld

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt tettek feljelentés a madridi tartományi elnök ellen

Gondatlanságból elkövetett emberölés és segítségnyújtás elmulasztása miatt tett feljelentést Isabel Díaz Ayuso madridi tartományi elnök és kormánya két tagja ellen 25 spanyol család szerdán, amelynek hozzátartozója idősek otthonában hunyt el a koronavírus-járvány alatt.

Az családok szerint az autonóm kormány a nyilvánvaló veszély ellenére nem hozott időben megfelelő intézkedéseket ezekben az intézményekben, emiatt átláthatatlan helyzet alakult ki, ráadásul a rokonok nem kaptak felvilágosítást szeretteikről.
Kiadott közleményükben hangsúlyozták továbbá a tesztek, a védőfelszerelések hiányát és a fertőzöttek nem megfelelő elkülönítését is. Mindezek miatt a hozzátartozók az érintett otthonok vezetőit is feljelentették.
A madridi tartományi kormány adatai szerint március eleje óta 5972 koronavírussal összefüggésbe hozható haláleset történt az autonóm közösség területén működő idősotthonokban és szociális intézményekben, amelyből 1249 esetben igazolta vizsgálat a fertőzést. A többieknél fennálltak ugyan a koronavírus-fertőzésre jellemző tüneteket, de nem készült teszt, amely ezt megerősítette volna.
A gyanús, de nem tesztelt esetek nem kerülnek bele az egészségügyi minisztérium központi statisztikájába, amely szerint 231-gyel nőtt a regisztrált fertőzöttek száma az elmúlt egy napban. A nyilvántartásban összesen 236 769 igazolt fertőzött szerepel.
A koronavírus eddig 27 118 ember halálát okozta, az elmúlt hét napban 39-en veszítették életüket – jelentette a szaktárca, amely már nem közli a napi halálozást.

 “Spanyolország siratja sok ezer honfitársát, akiket elveszítettünk ebben a járványban” – fogalmazott közleményében a spanyol királyi ház szerdán, amikortól tíznapos nemzeti gyász lépett életbe az elhunytak emlékére.

A közintézményekre, a spanyol hadihajókra és a külképviseletekre kihelyezett zászlókat félárbocra engedték. Délben országszerte egy perces néma főhajtással tisztelegtek az áldozatok előtt.
A királyi család feketébe öltözve, a lakhelyéül szolgáló palota kertjében emlékezett, a kórházak előtt felsorakoztak az egészségügyi dolgozók, akik 70 munkatársukat veszítették el, a parlamentben pedig félbeszakították az épp zajló vitát a tiszteletadás idejére.

MTI

Kapcsolódó híreink

Csalók támadják az Auchan vásárlóit

Irányi Dániel

11 ezernél is többen kaptak helyszíni bírságot a kijárási korlátozások megsértése miatt

Irányi Dániel

Három ózdit fogtak el unokázás miatt

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben