16.7 C
Budapest
2020. május 25., hétfő
Elemi.hu
Belföld

Fülöp Erik: Az állatkínzók sosem tudhatják, hol fogok legközelebb megjelenni

A liberális körökben előszeretettel hangoztatott politikai korrektség nélkül, akár a szomszédos országokkal is vállalja a konfliktust  Fülöp Erik, a Mi Hazánk politikusa, aki mindent megtesz környezetünk, és az állatok védelméért. A párt zöld kabinetjének vezetője arról beszélt portálunknak, milyen egy nemzeti radikális zöld program, és miként lehet országgyűlési képviselőként a T. Ház falain belül és kívül egyaránt harcolni az állatkínzók és a környezetünket károsítók ellen.

– Az Országgyűlésben állatvédelmi és környezetvédelmi szakpolitikusként szólal fel. Miért pont ezt a területet választotta?

Ez még a gyermekkoromra nyúlik vissza. Édesapám szenvedélyes horgász, amikor kicsi voltam, mindig magával vitt a Tisza-partra pecázni. A vizek, a halak szeretetét, és így az egész állatvédelmet vele együtt ismerhettem meg. A környezetvédelem pedig egyértelműen nagypapámhoz fűződik, akivel iskoláskoromban minden délután együtt sétáltam a Tiszavasvári melletti erdőben. Tulajdonképpen az egész gyermekkoromat állatok között töltöttem, hiszen mindig volt kutyánk, macskánk, akik családtagnak számítottak. Abban nőttem fel, hogy tisztelni és szeretni kell az állatokat.

– Általában az emberek fejében a politikai életben a környezetvédelem összekapcsolódik a liberális pártokkal. Ön miben képvisel mást? Milyen a nemzeti radikális, zöld program?

A legfontosabb különbség a hozzáállásban van. A liberálisok szerint a környezetvédelem trendi, számomra viszont elhivatottságot jelent. A balliberális pártok politikai haszonszerzést, szavazatszerzést látnak benne, én valódi változást szeretnék. Ők belpesti irodákból osztják az észt, valódi tartalom, szándék, komolyság nélkül. Én ott vagyok a terepen, és csatlakozom a komoly akciókhoz is az állatok, és a környezet védelmében. A Mi Hazánk azért tekint másképp minderre, mert szerintünk a hazaszeretet elválaszthatatlan a környezetünk szeretetétől. 

– És mitől radikális? 

A balliberálisok hímestojásként bánnak az Európai Unióval, de más, unión kívüli szomszédos ország környezetszennyezési ügyébe sem állnak bele. Mi egyértelműen felhívjuk ezekre is a figyelmet. Példaként említhetném az ukrajnai vízszennyezést, ami lassan másfél évtizede tart és egyetlen kormány sem tett érdemi lépést a további szennyezés megakadályozására. Ez több mint felháborító. De nem egyszer szólaltam fel a külföldről jövő mikro-műanyagok káros hatása miatt, vagy a ciánszennyezéssel kapcsolatban. Mi úgy gondoljuk, hogy Magyarországot, annak páratlan természeti kincsét kell megvédenünk, és szükség esetén fel kell vállalnunk a konfliktust a szomszédos országokkal is.

Említette, hogy ott van a terepen is. Egy ilyen akciónak, vagy éppen egy parlamenti felszólalásnak van eredménye?

Egyértelműen igen. Minél többen és minél hangosabban hívjuk fel a figyelmet ezekre a problémákra, annál sikeresebbek lehetünk. Tavaly, miután szót emeltünk a Kiskörei Vízlépcsőnél halmozódó hatalmas mennyiségű, főként ukrán hulladék miatt, érdekes módon, ha nehezen is, de fel tudták számolni az illetékesek. Ezt kell képviselnünk, és nyomás alatt kell tartanunk a Fideszt is, mind a nyilvános fórumokon, mind pedig a terepen és a parlamentben, hogy foglalkozzon ezekkel a környezetvédelmi problémákkal és oldja is meg azokat.

– Melyek a párt legfontosabb programpontjai?

Nagyon komplex programot alkotunk a Zöld Hazánkos vezetőtársammal, dr. Csereklye-Klapwijk Krisztinával. Ő egy rendkívül nagy tudású környezetvédelmi szakember, így ezt a területet elsősorban ő képviseli. Egyértelmű célunk, hogy feltárjuk a különböző környezetszennyezéseket és megakadályozzuk a további természetkárosításokat, de fel akarjuk számolni az illegális szemétlerakókat is. Én pedig elsősorban az állatvédelemmel foglalkozom. Konkrét és határozott elképzeléseim vannak, hiszen az látható, hogy a jelenlegi állatvédelmi szabályozások semmire sem elegendők. Ki kell mondani: ma Magyarországon az állatkínzásoknak nincs törvényi visszatartó erejük. Ezért letöltendő börtönbüntetést követelek az állatkínzóknak, de szorgalmazom az állatrendőrség felállítását, az átfogó, államilag támogatott ivartalanítási akciókat. Felül kell vizsgálni a cirkuszok működését és fel kell venni a kesztyűt a szaporítók ellen is.

– Úgy tűnik, hogy a követelések értő fülekre találnak, hiszen a legutóbbi parlamenti felszólalását 50 ezren nézték meg a Facebook-oldalán.

Igen, én is azt veszem észre, hogy óriási igény van mind az állat-, mind a környezetvédelemre. A magyar emberek többsége jó gondolkodású, állatszerető ember, akiket megbotránkoztatnak azok a felvételek, melyek állatkínzásokat, bántalmazásokat mutatnak be. Ennek a társadalmi közegnek az ingerküszöbét átütötte az a sok szörnyűség, amivel hétről hétre találkozunk. Számomra nagy öröm, hogy egyre többen állnak mellém és az állatok mellé például az állatrendőrség felállításának követelésekor. Ez a tendencia ugyanúgy megfigyelhető az illegális hulladéklerakók felszámolásának esetében is. Egyértelmű, hogy egy pozitív folyamat elindult Magyarországon, a hullámokat pedig meg kell lovagolni, hogy elmossa a jelenlegi rendszert.

– Milyen lehetőségük van még arra, hogy eredményeket érjenek el?

Meggyőződésem, hogy a terepmunkán nagyon sok múlik. Oda kell mennünk, ahol az állatok, illetve a környezet elleni bűncselekmények megtörténnek. Pest megyében egy óvodától nem messze egy illegális hulladék-lerakóra hívták fel a figyelmünket, ahol azbeszt tartalmú szemét is volt. Kimentünk a helyszínre, és bűncselekmény miatt feljelentést tettünk, az ügyben pedig azóta büntetőeljárás is indult. Érdekes módon, ezután – egyik napról a másikra – eltüntették a szemetet. Máshol a rossz körülmények között tartott kutyák miatt kellett kihívnunk a hatóságokat. Hiszem, hogy akkor lehet sikereket elérni, ha tényleg szívügyként kezeljük az állatok és a környezetünk védelmét. 

– Milyen szervezetekkel működik együtt?

Szerencsére egyre több alapítvánnyal, szervezettel tudunk együtt dolgozni. A velük folytatott tapasztalatcserék és egyeztetések nagyon hasznosak, és törekszem is arra, hogy minél többekkel ápoljak jó viszonyt. Jelenleg több mint 300 bejegyzett állatvédő szervezet van Magyarországon. Szeretném a parlamenti ciklus végéig mindegyikükkel felvenni a kapcsolatot és eredményes közös munkát kialakítani velük.

– Az állatvédelem felülírhatja a politikai csatározásokat? 

Mindig azt mondom, hogy az állat-, és környezetvédelem kérdésének a pártok felett kell állnia. Ugyanakkor volt már olyan szervezet, amely egyértelműen a nemzeti radikális gondolkodásom miatt nem akart velem együttműködni. Más szervezetek demonstrációján viszont fel is szólalhattam, amit örömmel vállalatam. 

– Mi lesz a következő akció?

 Az egyelőre nem árulom el, azt viszont megsúgom Önnek, hogy az állatkínzóknak, a szaporítóknak és a környezetszennyezőknek érdemes lesz gyakrabban a hátuk mögé nézniük, mert sosem tudhatják, hol fogok legközelebb megjelenni. Lehet, hogy egy cirkusz hátsó bejáratánál, de az is lehet, hogy egy illegális szaporítótól vásárolok majd az interneten egy kiskutyát. 

Kapcsolódó híreink

Toroczkai: elfogadhatatlanok a Fidesz elvtelen döntései

Szabó Norbert

Vascsővel verték agyon a vállalkozót

Kiss Albert

Miből telik hatmilliós hirdetésre egy iskolaigazgatónak? – a Mi Hazánk tiszta kampányt követel Miskolcon is

szilardkrebsik

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben