16.7 C
Budapest
2020. május 25., hétfő
Elemi.hu
Kiemelt Külföld

Fokozódik az amerikai-iráni ellentét, az iráni elnök óva intette az USA-t

Óva intette Haszan Róháni iráni elnök szombaton az Egyesült Államokat attól, hogy megtámadja a Karib-tengeren át Venezuelába tartó iráni tartályhajókat.

“Ha az amerikaiak problémákat okoznak tankereinknek a Karib-tengeren vagy bárhol másutt a világon, mi is problémákat fogunk okozni nekik”

– figyelmeztetett az iráni elnök Tamím bin Hamad Ál Száni katari emírrel folytatott telefonbeszélgetése alkalmával. Szavait az iráni elnöki hivatal idézte.

Róháni hangsúlyozta, hogy országa nem akar újabb konfliktusba keveredni az Egyesült Államokkal, de fenntartja magának a jogot, hogy megvédje saját érdekeit. “Ezért azt reméljük, hogy az amerikaiak nem követnek el ilyen hibát” – mondta Róháni.

Jelenleg öt, összesen 1,53 millió hordó benzint és alkilátot szállító iráni tartályhajó tart Venezuelába, és az első közülük helyi idő szerint szombat este fél nyolc után  már behajózott a súlyos gazdasági és politikai válságban tengődő latin-amerikai ország kizárólagos gazdasági övezetébe, amiről Twitter-üzenetében tájékoztatott Tareck El Aissani venezuelai alelnök és olajipari miniszter. A venezuelai védelmi korábban azt mondta, hogy az amerikai fenyegetés miatt a hadsereg fogja elkísérni a tankert a kikötőig, miután az az ország kizárólagos gazdasági övezetébe ért.

Iránnak és Venezuelának régóta szorosak a kapcsolatai, és összeköti őket az is, hogy mindketten ellenségesen viszonyulnak Washingtonhoz. Az Egyesült Államok mindkét országgal szemben kemény gazdasági szankciókat vezetetett be, és utasíthatja a térségben állomásozó hadihajóit, hogy tartóztassák fel az iráni tartályhajókat. Egy névtelenül nyilatkozó washingtoni illetékes azt mondta, hogy Egyesült Államok meg nem nevezett válaszlépések megtételét fontolgatja.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter António Guterres ENSZ-főtitkárnak a minap küldött levelében arra figyelmeztetett, hogy bármilyen amerikai támadás az iráni tankerek ellen illegális és kalózakciószerű lenne.

(MTI – fotó: pbs.org)

Kapcsolódó híreink

Újra vonulnak a gárdisták is Budapesten, nagy-magyarországos kampányteherautó indult útnak

Kiss Albert

Japán megkezdi ipara kitelepítését Kínából

Irányi Dániel

Cenzúrázza a svéd bűnmegelőzési hivatal a „politikailag érzékeny” adatokat

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben