28.8 C
Budapest
2020. augusztus 13., csütörtök
Elemi.hu
Hírek Kiemelt Külföld

Fáklyaként lángoló autók – így “ünnepel” Franciaország

Míg nálunk a szilveszterkor általában az önfeledt szórakozás a meghatározó, addig a nyugati, multikulturális társadalmakban ez legalább annyira szól a feszült készültségről, a félelemről, mint magáról az óév búcsúztatásáról. Gondoljunk csak a „Kölni szilveszter” néven elhíresült eseményre, vagy a rendszeres év végi terrortámadásokra. Idén, vagyis, jobban mondva már tavaly, a 2019/2020-as évfordulón sem történt ez másképp.

Franciaországban például az „autóégetést” már csak „francia tradícióként” emlegetik. Ezt egyébként láthattuk már akkor is, mikor a francia mezben pályára küldött válogatott világbajnok lett, illetve mikor Algéria megnyerte az Afrika kupát.

A kormány december 31-re 100,000 rendőr és csendőr mozgósítását rendelte el országszerte, ám ők sem tudták megakadályozni az ilyenkor szokásos fosztogatásokat és autóégetéseket. Sőt, a 2018-as szilveszteri 935 felgyújtott járművet 2019-ben sikerült 1,031-re emelni, míg az újévi letartóztatások is 510-re emelkedtek a korábbi 456-ról.

A francia lapok hozzáteszik, az újévi autóégetés nem olyan jelentős esemény, mint a nyári, az „ünnep” főszezonja ugyanis július 14-én veszi kezdetét, a Bastille ostromának napján, és egészen augusztusig tart. Ilyenkor „a fiatalok sajátságos tűzijátékkal ünnepelnek” – összegzi a lap az eseményeket, maximálisan ügyelve a sajtóban megkövetelt politikai korrektség betartására.

A korábbi évek újévi autó-gyújtogatásairól pedig még csak pontos adatokkal sem rendelkezünk, ugyanis a hatóságok nem számoltak be az esetekről, mivel felfigyeltek rá, hogy a rivális bandák versenyt csináltak belőle, ki tud több járművet felgyújtani a kerületében.

Mára azonban annyit már tudunk, hogy a vidék viszonylag biztonságos az autótulajdonosok számára, míg a nagyvárosok (különösen azok bizonyos kerületei) kifejezetten érintettek.

„Mi lehet az oka az autók felgyújtásának?” – teszi fel a kérdést a francia lap, mire megkapjuk a szokásos, jól ismert mellébeszélést: szegénység, fiatalok különös játéka, esetleg személyes bosszú.

(TheLocal nyomán)

Kapcsolódó híreink

Videón, ahogy egy férfi brutálisan megveri barátnőjét

Kiss Albert

Szekszárd nem mondja le a március 15-i ünnepségeket

Dunai Tibor

Gulyás: szombattól újabb egy hétre meghosszabbítják a kijárási korlátozásokat

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben