17.7 C
Budapest
2020. június 5., péntek
Elemi.hu
Gazdaság

Ez nem az a Magyarország, amit eddig ismertünk: a vállalatok gondjai hirtelen megváltoztak

2015 óta először fordul elő olyan, hogy az iparvállalatok nem a munkaerőhiányra, hanem a kereslet hiányára panaszkodnak.

A magyar iparvállalatok legalább fele érzi úgy, hogy 2020 első negyedévében a termelés fő akadálya a kereslet hiánya. Korábban az említett cégek legégetőbb problémája a munkaerőhiány volt (talán tisztességesen meg kellene fizetni a magyar dolgozókat – a szerk.), azonban ez az év első felével megváltozott. A felmérés ráadásul március elején készült, amikor Magyarország még semmiféle intézkedést nem hozott; nem hirdettek ki vészhelyzetet, és a kijárási tilalmat sem vezettek be. Ennek ellenére a magyar társadalom már érzékelte a vírus nemzetközi jeleit, így fogyasztási szokásaik is megváltoztak.

Magyarországon évekig a munkaerőhiány volt a legfőbb problémájuk a vállalatoknak, azonban a tavaly év végén a külső és belső kereslet csökkenése miatt (amely a gazdaság ciklikus pozíciójából adódott) nem volt meglepő, hogy mérséklődik a munkaerőhiány.

A koronavírus kínai megjelenésével azonban az iparvállalatok olyan problémákkal kerültek szembe, melyek egyben rámutattak a globalizmus legnagyobb hátrányára is. A legtöbb vállalat manapság erős kínai függésben él. Vannak, akik a teljes termelést helyezték át Ázsiába, és vannak, akik a kínai alapanyagok és termékek hiányában képtelenek zökkenőmentesen folytatni a termelést. A függés olyan szintű, hogy azt már a hazai vállalatok is saját bőrükön érzik.

Márciusban a koronavírus már világjárványként terjedt szét, minek következtében a kormányok igen komoly korlátozó intézkedésekre kényszerültek, mint a kijárási tilalom, a karantén, vagy az üzletek bezárása. A fertőződés kockázata, valamint a kereslet zuhanása miatt egyre több iparvállalat termelése állt le. Ez mutatkozik meg a GKI friss felmérésben is:

a magyar iparvállalatok 51%-a mondta azt az idei első negyedévben, hogy a termelését a kereslet hiánya akadályozza. Ilyen magas értékre utoljára 2013-ban volt példa Magyarországon

amikor a gazdaság kilábalt a W-alakú recesszióból

Mivel a felmérés készítésekor Magyarországot még nem érte el a járvány, így a következő ilyen felmérés valószínűleg még jelentősebb visszaesést fog mutatni a termelést, illetve a keresletet illetően. Az iparvállalatok egyelőre pénzügyi gondokról nem számoltak be a felmérés készítésének időpontjában, azonban anekdotikus hírek alapján már lehet hallani, hogy ezen a téren is problémák lesznek a következő időszakban.

A szerdán publikált márciusi BMI-adatok alapján arra lehet számítani, hogy a magyar feldolgozóipar nagyon mély recesszión fog keresztülmenni a következő időszakban, amit a GKI felmérése is megerősít, a keresleti gondokra panaszkodó vállalatok aránya ugyanis hamarosan olyan magas szintre érhet el, mint a világgazdasági válság legmélyebb időszakában.

(portfolio.hu nyomán – Fotó: Getty Images)

Kapcsolódó híreink

Aktívabbá válhatnak a jogosulatlan pénzügyi szolgáltatók

Dunai Tibor

Megugró munkanélküliség várható a régió országaiban

Kiss Albert

A DK gazdálkodását a megalakulása óta szabálysértések jellemzik

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben