Európa nagyvárosaiban tüntetnek a méhészek

Brüsszelben, Párizsban és Amszterdamban is tüntetést tartanak európai méhészek januárban – jelentette be csütörtöki közleményében a Magyarországon bejegyzett Association for European Bees (Egyesület az Európai Méhekért) egyesület. Mint hangsúlyozzák, Európában a multinacionális cégek tevékenysége, a méhgyilkos vegyszerek alkalmazása és a silány kínai méz túlzott importja a tönk szélére sodorta az ágazatot, márpedig méhek nélkül nem lesz, aki Európába a virágokat beporozza.

A közleményben kifejtik, a tíz európai országból származó, főként méhészek által alapított szervezet célja, hogy a méhek és a méhészetek fennmaradjanak, és a januári tüntetések is erre hívják föl a figyelmet. Kiemelik, a mézfogyasztók és a méhészek közös érdeke, és végső soron össztársadalmi ügy, hogy a méhek elvégezhessék dolgukat természetben. Ennek hiánya súlyos környezeti és gazdasági károkhoz vezet.

Hozzáteszik, minden olyan növény és állat, ami támaszkodik a rovarok jelenlétére, veszélybe került a természetes rovarflóra összeomlása miatt. A természet egyensúlyát ezen a területen a mézelő méhek tartják fenn.

Az egyesület úgy látja, a méhészetek körülményei környezeti és gazdasági hasznosságuk ellenére folyamatosan romlanak. Egyrészt a multinacionális vállalatok egyre több, a méhek számára gyilkos vegyszert használnak az agráriumban, másrészt “Európát elöntötte a leginkább kínai laboratóriumokból származó, olcsó cukros hamisítvány, ami mégis méz gyanánt kerül az emberekhez“. Ugyanakkor, ha a méhészetek tönkremennek a méhelhullás és az anyagi ellehetetlenülés miatt, akkor méhek sem lesznek, amelyek beporozzák a növényeket.

A tüntetések helyszíne és időpontja:

-január 17. 10.00, Brüsszel – Schuman körút
-január 21., Párizs (Versailles)
-január 24., Amszterdam:
-január 27., Brüsszel

Forrás: europebee.com