21.6 C
Budapest
2020. augusztus 10., hétfő
Elemi.hu
Tudomány

Észtországban véletlenszerű kiválasztás alapján tesztelik a lakosságot

Véletlenszerű kiválasztás alapján kezdenek a lakosság tömeges tesztelésébe Észtországban, hogy kimutassák az új típusú koronavírus terjedését – közölte csütörtökön a Tartui egyetem.

Az intézmény tájékoztatása szerint a nyolc hétig tartó vizsgálatban 16 ezer lakost ellenőriznek és kérdeznek majd ki a járvánnyal összefüggésben.

Ruth Kalda, az egyetem család-egészségügyi és társadalmi egészségvédelmi intézetének professzora a Baltic News Service (BNS) hírügynökségnek elmondta, hogy a teszt révén felrajzolható lesz az észt társadalom egy kis modellje. A kapott eredményekből következtéseket lehet majd levonni arról, hogy mennyire terjedt el a koronavírus Észtországban. A kormány a hetente megkapott adatok alapján tájékozódhat a rendkívüli intézkedések hatásáról.

A tesztelési akció szervezésébe bevont Emor társadalomkutató cég hetente kétezer, véletlenszerűen kiválasztott embernek küld majd meghívót, hogy részt vegyen a felmérésben és a koronavírus-tesztben.

A részvétel önkéntes. Amennyiben kiválasztott személy részt kíván részt venni vizsgálatban, akkor öt napon belül vissza kell küldenie a kérdőívet, majd ezt követően meghívót kap arra, hogy a Tallinnban és további tucatnyi észtországi városban az e célra kijelölt helyszínen autójával megjelenjen. Az orrgaratból való mintavételt a jármű nyitott ablakán keresztül fogják elvégezni.

A fogyatékossággal élőket, valamint azokat, akik nem tudnak eljutni a kijelölt vizsgálati pontra, magán egészségügyi cégek emberei a lakásukon keresik majd fel.

Észtországban a koronavírus-járvány azonosított fertőzöttjeinek száma csütörtökön 1592 volt. Egy nap alatt 33 új megbetegedést regisztráltak, szerdán hetet, kedden 17-et. A betegek közül eddig 45-en haltak meg. Március 13-a óta az észt kormány a pandémia miatt rendkívüli helyzetet hirdetett, amely május 1-jéig lesz érvényben. A hatóságok már előre jelezték, hogy meghosszabbítják a korlátozást.

(MTI)

Kapcsolódó híreink

Nyálmintát vevő robotot fejlesztettek ki Dániában

Szabó Norbert

Hazánkban tavaly közel 124 százalékkal nőtt a napelemek által termelt áram

Szabó Norbert

Orvos válaszol: Kell-e félnünk a koronavírustól?

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben