22.7 C
Budapest
2020. augusztus 10., hétfő
Elemi.hu
Kiemelt

Erdők telepítésével az éghajlatváltozás ellen

Közelmúltbeli jelentés szerint, az éghajlatváltozás megállításának egyik leghatékonyabb módja lehet az erdők újratelepítése, de ehhez el kellene érni az erdőirtások visszaszorítását, ugyanis 2018-ban 29 millió hektár erdőt vágtak ki, amely 2001 óta a negyedik legnagyobb mennyiségnek számított a Global Forest Watch felmérése alapján.

Az éghajlatváltozás helyzetének enyhítésére és a környezeti egyensúly visszaállításának céljából önkéntesek, kormányzati tisztviselők, egészségügyi dolgozók több, mint 353 millió fát ültettek 24 óra alatt Etiópiában. Az akcióval a legújabb világrekordot állították fel, mivel az eddigi csúcsot India tartotta, ahol 2016-ban egyetlen nap alatt 50 millió fát ültettek el.

Etiópia környezeti állapota válságosan leromlott az elmúlt évtizedekben. Felmérések alapján, a 20. század elején az ország földterületének 35% -át tették ki az erdők, azonban mostanra ez a mennyiség körülbelül 4% -ra csökkent. A talaj minősége riasztó állapotúvá vált az ország egész területén, mivelhogy a korábbi termékeny földterületeken elsivatagosodás vált jellemzővé.

Dr. Dan Ridley-Ellis, az Edinburgh-i Napier Egyetem fatudományi és technológiai központjának vezetője elmondta:

„A fák nemcsak a levegőben lévő szén-dioxid felszívódásával járulnak hozzá az éghajlatváltozás enyhítéséhez, hanem óriási előnyük is van az elsivatagosodás elleni küzdelemben, különösen a száraz országokban. Ezenkívül élelmet, menedéket, üzemanyagot, takarmányt, gyógyszereket, vízellátási eszközöket is biztosítanak.”

Bolygónk újratervezésének az egyik legjobb módja lehet az önkéntes kampányok útján történő faültetések megvalósítása. Az éghajlatváltozás csökkentéséhez vezető úton a másik lényeges feladat lenne, hogy megakadályozzuk az erdőkivágásokat az iparágak terjeszkedésének területén, mint például a mezőgazdaság, az állattenyésztés és a fosszilis tüzelőanyagok bányászata.

Azonban, az Amazonas esőerők példája is mutatja, hogy a manipulált gazdasági szereplők leküzdése jelenti a legnagyobb kihívást, mivel számos őslakos vezető esett gyilkosság áldozatává az elmúlt években, amikor tiltakozásukkal felléptek erdőpusztítás ellen, ugyanis a kitermelés mértéke már a 80%-os éves emelkedést is meghaladja.

(Forrás: GlobalCitizen)

Kapcsolódó híreink

Hatezer köbméter illegális útmenti hulladék

Irányi Dániel

Mi Hazánk: Magyarország Európa védőbástyája, és nem Kína nyugati kapuja kellene legyen

Kemény János

Mandátuma visszaadására szólította fel Varga-Damm Andreát a Jobbik

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben