28.8 C
Budapest
2020. augusztus 13., csütörtök
Elemi.hu
Hírek Kiemelt Külföld

Erdogan Brüsszelbe látogat hétfőn

Március 9-én (hétfőn) Brüsszelbe utazik tárgyalni Recep Tayyip Erdogan.

A török elnök a 2016-os EU-török migrációs megállapodás felülvizsgálatára kérte Angela Merkel német kancellárt.

A török elnök pénteken telefonon a 2016-os EU-török migrációs megállapodás felülvizsgálatát kérte Angela Merkel német kancellártól, miután az abban foglaltak szerinte nem működnek – közölte a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatósága.

Erdogan a török-görög határon tapasztalható humanitárius helyzettel kapcsolatban azt mondta Merkelnek: „azzal, hogy Athén jelezte, nem veszi figyelembe az Európai Unió alapító szerződését és a genfi egyezményt, nyíltan megsérti a nemzetközi jogot és az unió alapító szerződésébe foglalt értékeket”.

A török elnöki hivatal pénteken azt közölte, hogy Erdogan azt tervezi, március 9-én egynapos látogatásra Brüsszelbe utazik, a migránsválság megvitatására.

Brüsszel és Ankara 2016. március 18-án arról állapodott meg, hogy Törökország feltartóztatja a migránsokat és visszafogadja az Európai Uniótól azokat, akik illegálisan érkeztek valamelyik görög szigetre, a visszaküldöttekért cserébe az EU – először egy 72 ezres kontingens erejéig – legálisan átvesz Ankarától szíriaiakat, mindezért pedig hatmilliárd euróval támogatja a törökországi menekültek ellátását.

Az egyezmény aláírását követően jelentősen csökkent a Görögországba érkező migránsok száma

A török bevándorlási hivatal adatai szerint ugyanakkor az Európai Unió 2020. január 27-vel bezárólag 25 ezer 951 szíriait vett át Ankarától, ebből a legtöbbet, 9322 embert Németország. Mindeközben Törökország 2093 illegális bevándorlót fogadott vissza a görög szigetekről, köztük 404 szíriait.

A pénzügyi segítséggel kapcsolatban az Európai Bizottság december 10-i sajtóközleményében arról számolt be, hogy átutalta az előirányzott 6 milliárd eurót a törökországi menekültek támogatására. A török vezetés ezzel szemben azt állítja, hogy az érintett civil szervezetek még az összeg felét, tehát az első hárommilliárd eurós részletet sem kapták meg.

Már nem tartóztatják fel a menekülteket

Ankara egy héttel ezelőtt, február 28-án jelentette be, hogy a török hatóságok már nem tartóztatják fel azokat a migránsokat, akik Törökország területéről az Európai Unióba kívánnak menni. Görögország a lépésre válaszul megerősítette keleti határai védelmét, aminek következtében több mint tízezer migráns torlódott fel a két ország szárazföldi határa mentén. A görög határrendészet egyebek mellett könnygáz bevetésével igyekszik megakadályozni a migránsok átjutását.

Athén az uniótól is támogatást vár a helyzet rendezésére. Az EU-tagállamok belügyminisztereinek szerdai rendkívüli ülésén megszavazták, hogy 350 millió euró azonnali támogatást – valamint szükség esetén újabb 350 millió eurót – nyújtanak Görögországnak a határvédelem biztosítására.

Forrás: MTI

Kapcsolódó híreink

Egy újszülöttnél is kimutatták a koronavírust Angliában

Kiss Albert

Franciaországban több mint 3300 fertőzöttet regisztráltak az utóbbi három napban

Dunai Tibor

Google-adó bevezetéséről döntött a spanyol kormány

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben