21.7 C
Budapest
2020. augusztus 12., szerda
Elemi.hu
Környezetvédelem

Elkezdődött a geotermikus energia évtizede?

Az Európai Geotermikus Energia Tanács (EGEC) értékelése szerint a geotermikus energia piaca Európában és világszerte is gyors ütemben növekszik, ráadásul a kihasználásához szükséges gépek és berendezések gyártása, illetve forgalma is folyamatosan bővül.

A geotermikus energia iránti növekvő érdeklődés fő oka az európai országok fosszilis fűtőanyagok kiváltására irányuló törekvése. A tendencia tovább erősödik a geotermikus energia kinyerésének tökéletesítése és a szektor részben állami támogatásai révén.

2019 végén kontinensünk 25 országában már 130 geotermikus áramfejlesztő állomás működött, miközben a beszerelt hőszivattyúk száma meghaladta a kétmilliót.

Emellett újabb 36 állomás volt kivitelezési, további 124 pedig tervezési fázisban, 3,3 Gwh együttes teljesítménnyel, ami egyértelműen a további gyors növekedésre utal.

A geotermikus energia kinyerési lehetősége nagymértékben függ egy ország vagy körzet természeti adottságaitól is, ezért a legnagyobb volumenű kihasználás jelenleg Izlandon, Törökországban és Észak-Olaszországban tapasztalható.

Philippe Dumas, az EGEC főtitkára rávilágított, hogy a geotermikus energia kinyerése nem kizárólag a fűtés és hűtés tökéletesítése szempontjából jelentős, de lehetőséget biztosít az ipari és gyógyászati alapanyagként fontos lítium gazdaságos kitermelésére is.

Saját lítiumforrásaira támaszkodva a német autóipar versenyképessé válhat az akkumulátorok tekintetében Kínával szemben. A ritka fémet ugyanis geotermikus erőműben áram- és hőtermeléssel egy időben választják ki a termálvízből.

A 2030-ig terjedő időszakot a geotermikus energia évtizedének lehet nevezni, amely lényegesen hozzájárulhat a teljesen szénmentes gazdaság eléréséhez.

(Élő Bolgyónk, agroinform.hu, Fotó: Shutterstock)

Kapcsolódó híreink

Szakszót alkottak arra, amikor az emberek eltűnnek, és a természet fellélegzik

Szabó Norbert

A ligetvédők elpusztították azt az ősplatánt, amit meg akartak védeni

Dunai Tibor

Illegális hulladékégetőktől szenvednek a kaposváriak

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben