24.3 C
Budapest
2020. július 11., szombat
Elemi.hu
Tudomány

Egy több ezer éve meggyilkolt nő csontjai segíthetik az ókori népességmozgások feltérképezését

Egy évezredekkel ezelőtt erőszakos halált halt, közép-ázsiai származású nőnek a mai Törökország területén feltárt csontjai segíthetik a kutatókat az ókori népességmozgások tanulmányozásában.

Az asszony maradványaira a mai Dél-Törökország területén lévő ókori romváros, Alalah egy kútjának mélyén találtak rá. Csontjai olyan emberek maradványai közé tartoznak, akik egy virágzó civilizációban, a mai Törökországot és Iránt is felölelő régióban éltek a 7500-3000 évvel ezelőtti időszakban.

A DNS-elemzés kimutatta, hogy a nő valahonnan Közép-Ázsiából származott, talán 3200 kilométerre vagy még messzebbre attól a helytől, ahol a csontjait megtalálták.

A kutatók szerint az asszony nagyjából 40-45 évesen halt meg, feltehetőleg az i.e. 1625-1511 közötti időszakban. Maradványain számos sérülés nyomai láthatóak.

“Nem tudni hogyan és miért érkezett a nő – vagy mindkét szülője – Közép-Ázsiából Alalahba” – mondta Philipp Stockhammer, a müncheni Lajos-Miksa Egyetem régésze, aki a Cell című folyóiratban publikált tanulmány egyik társszerzője volt.

“Kereskedők? Rabszolgák? Házasság? Amit eddig tudunk az az, hogy ez a nő genetikailag nem idevalósi, vagyis nem egy kultúrák közötti frigy gyümölcse. Ez pedig azt jelenti, hogy ez a nő egyedül vagy egy kis család közösen tette meg ezt a hosszú utat” – jegyezte meg a szakember.

Stockhammer szerint a nőt megölték, majd a testét egy kútba dobták. A gyilkosság okát illetően csak találgatni tudnak a szakemberek: lehet, hogy nemi erőszak, az idegenekkel szembeni gyűlölet vagy rablás áldozata lett.

(MTI)

Kapcsolódó híreink

Amerikai űrparancsnokság: Moszkva műholdromboló rakétával kísérletezett

Szabó Norbert

Kutatóorvos: egy más betegségre adható gyógyszer segíthet a szövődmények kezelésében

Szabó Norbert

Lélegzetelállító videó: sivatag fölött a csillagos ég

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben