17.7 C
Budapest
2020. augusztus 5., szerda
Elemi.hu
Belföld Kiemelt

Devecser, a gumiabroncs temető

A vörösiszap után újabb környezetvédelmi katasztrófa fenyegeti Devecsert és környékét, miután az elmúlt években elképesztő mennyiségű gumiabroncsot raktak le a település határában, az erdő mélyén. Az illegális szemét mintegy 25 ezer négyzetméteren terül el, önkormányzati területen. Ferenczi Gábor polgármester azonban azt mondja, nincs ráhatásuk a bérbe adott területen felhalmozott szemét felszámolására, a környezetvédelmi hatóság pedig hónapok óta nem tájékoztatta őket a kialakult helyzetről.

A Veszprém megyei Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely neve 2010-ben országos hírnévre tett szert, amikor az Ajka melletti vörösiszap-tároló átszakadt, és a három települést is elöntve mintegy 40 négyzetkilométeres területen szétterült, felbecsülhetetlen ökológiai katasztrófát hagyva maga után.

Nem túlzás azt állítani, hogy Devecseren bármikor egy újabb környezetvédelmi katasztrófa boríthatja füstbe a környéket. A település határában, emberi tekintetek elől gondosan eldugva ugyanis egy elképesztő gumilerakat van. A mintegy 25 ezer négyzetméteren, azaz 2,5 hektáron elterülő abroncs-tenger a devecseri használtpiac területén van, ami az önkormányzat tulajdona. Természetesen a gumilerakat a lomi piac bejárata felől nem látható, így avatatlan ember mit sem tudhat az elképesztő környezetkárosításról.

A helyiek azonban pontosan tudják, melyik vadösvényen keresztülvágva lehet hátulról megközelíteni az abroncstemetőt, amit nekünk is megmutattak. 10-15 perces erdei séta után, az erdő közepén gumihegyek nőnek ki, abroncsok egymás hegyén-hátán. A halom olyan magas, hogy azt emberi erővel nem lehetett felpakolni, látszik, ehhez már valamilyen rakodógépet használhattak.

Idegenvezetőink szerint a gumikat az önkormányzat tudtával hozzák Devecserbe, állításuk szerint a helyi cigányokon túl a román, ukrán maffia is érintett lehet a gumibizniszben. A külföldről érkező kamionok éveken keresztül hordták az abroncsokat az ócskapiac területére, minden fennakadás, ellenőrzés nélkül.

Az illegális lerakat ügyében tettek rendőrségi feljelentést is, de hiába. A környezetvédelmi hatóság sem állhat a helyzet magaslatán, a veszélyes hulladék évek óta szennyezi az erdőt.

És ha ez még nem lenne elég, a devecseri vasútállomással szemben lévő egykori malomüzem területe is tele van gumival, mintha ez lenne a település sajátossága. Az üzem magántulajdonban van, úgy tudni, az új tulajdonos gumiőrlőt fog üzemeltetni a telepen, játszóterekre, sportpályákra készítenek majd gumilapokat.

Meglátjuk.

Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere szűkszavúan fogalmazott, mondván, inkább a pozitív eredményekről szeretnének majd beszámolni. Annyit azért elmondott, reményeik szerint ez az őrlőüzem nyáron beindul, és a településen található összes illegálisan lerakott abroncsot feldolgozzák majd.

– Az elmúlt hónapokban nem kaptunk tájékoztatást a környezetvédelmi hatóságtól a meggyeserdei, önkormányzati területen, a bérlő által illegálisan elhelyezett hulladékkal kapcsolatban – mondta a polgármester, aki hangsúlyozta, a felhalmozott abroncsok, és egyéb szemetek nem az önkormányzat felelőssége, hiszen a területet bérlik tőlük, így ők tehetetlenek. Hozzátette: bíznak abban, hogy a vállalkozó közreműködésével ez a gumihulladék alapanyaggá tud válni.

Kapcsolódó híreink

Mégis betiltják az egyszer használatos műanyagokat Magyarországon

Kiss Albert

Megmutatjuk a Deák téri gyilkost és bandáját

szilardkrebsik

Cigányhősök: Integráció vagy szeparatizmus?

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben