17.7 C
Budapest
2020. június 5., péntek
Elemi.hu
Bűnügy

Csenge gyilkosa bármikor leléphet az országból

A borsodnádasdi gyilkosságként elhíresült emberölés vádlottja az elsőfokú ítélet után szabadon távozhatott a Miskolci Törvényszékről. Az ügyészség ugyan fellebbezett az enyhe ítélet miatt, így a büntetőügy hamarosan a Debreceni Ítélőtáblánál folytatódik, ám az áldozat családjának ügyvédje, Lichy József attól tart, hogy a gyilkossággal vádolt férfi, aki most egérutat kapott, bármikor távozhat az országból.

Az áldozat családjának jogi képviselője Lichy József portálunknak elmondta, szinte biztos benne, hogy másodfokon komolyabb ítélet születik.

Nálam jobban csak az ügyészség lepődhetett meg. Menet közben, a tárgyalások során fel sem merült bennem, hogy ezzel a jól összeállított, tényadatokon alapuló, egyáltalán nem bizonyítékszegény vádirattal bármi gond lehet. Nem volt benne a levegőben, hogy ez gondatlanságból elkövetett emberölésre csökkenhet. Semmit nem kellett volna tennie a bíróságnak, csak az emberi logika talaján állva megállapítani a rendelkezésre álló bizonyítékok segítségével, hogy itt bizony az alig húszéves fiatalember hirtelen indulattól vezérelve brutálisan meggyilkolta a fiatalkorú lányt. Gondatlanságról akkor beszélünk, ha valaki figyelmetlen, nem elég elővigyázatos és ebből kifolyólag tragikus végeredmény születik, de ennek a bűncselekménynek minden egyes mozzanatában ott a szándék

Az ügyvéd portálunknak kifejtette, hogy a tragikus eseménysor három fő részre osztható. Az első a találkozás, aminek során erős ütéseket kapott arcára a lány, aki elájult. A második a tehetetlen test vízakna felé vonszolása, a harmadik pedig az életelleni cselekmény, mikor Csengét a csatornába dobta. Lichy József úgy véli, ennek a történetnek egyetlen epizódja sem gondatlan.

Semmilyen mulasztást nem követtek el a nyomozóhatóságok. Ott vannak a telefonos cellainformációk, a fiatalok üzenetváltásai és a tanúk, hiszen a fiú és a lány baráti körét is kihallgatták, előszedtek mindent, amit lehet. Az én olvasatomban B. Roland bántalmazta Csengét, aki eszméletét vesztette. Marhaság, hogy a srác halottnak hitte, hiszen a szakértő is kifejtette, nem lehet összekeverni az ájultat a holttal, hiszen az alélt ember lélegzik, pulzusa, szívverése van és csak idő kérdése, hogy feleszméljen. Szerintem megijedt a saját tettétől, a bántalmazás következményét akarta eltüntetni és a kisebb bajból sokkal nagyobbat csinált. A srác azzal védekezik, hogy ő csak rátalált és azt hitte, meghalt. Ha én rátalálok egy fiatal nőre és nem tudom, hogy életben van-e, nem a vízaknát keresem meg, hogy fejjel lefele beletegyem, hanem nyúlok a mobiltelefonomért, igyekszem segítséget hívni, tárcsázom a mentőket, vagy akit csak tudok, ez a tipikus és elvárható emberi magatartás. Nem most jött le a falvédőről a törvényszék sem, ilyesmit nem lenne szabad bevennie, kellene, hogy legyen áttekintőképessége, lényeglátása a bíróságnak

– érvelt portálunknak Lichy József. Azt is elmondta, praxisa során képviselt már sok sértettet és gyanúsítottat is, van fogalma arról, milyen tárgyalási taktikákat vetnek be a másik oldalon.

A vádlott mindig megpróbál megfontoltan, minimális magyarázatot adni, amire lehet, de a bíróságnak azért van a feje, hogy gondolkodjon vele. Ebben az esetben a helyszín, az idő, a telefonos cellainformációk, a tanúvallomások egybevágnak. Ők ketten találkoztak ott, senki más. Nem merült fel, hogy bárki más arra járt és bántalmazta a lányt. Dehogyis! A vádlott volt ott abban az időben, azon a helyen

– hangsúlyozta az áldozat családjának ügyvédje.

Bűnügyi felügyeletet szorgalmaznak

Csenge édesanyja lánya elvesztése miatt pszichiátriai kezelés alatt állt, az enyhe ítélet hallatán pedig összeomlott a tárgyalóteremben, ahonnan zártosztályra szállították. Már jobban van, így az ügyvédnek sikerült vele beszélni. A jogi képviselő igyekezett megnyugtatni az asszonyt. Elmagyarázta neki, hogy a Debreceni Ítélőtáblánál három másik jól felkészült bíró kezébe kerülhet az ügy, akik felülírhatják a Miskolci Törvényszék döntését. Az ügyészség és az áldozat családjának jogi képviselője azt szeretnék elérni, hogy másodfokon az ítélőtábla megállapítsa, hogy szándékos életelleni bűncselekmény történt.

Láttunk már ilyet, mikor elsőfokon egész máshogy végződik egy ügy, mint másodfokon. Szerintem ez a gyilkosság is ilyen lesz. Akkor ismét letartóztatják és fog kapni nagyjából 18 évet, mivel túl fiatal volt a tett elkövetésekor, mert a kicsit idősebbek esetében ilyen bűncselekményért 30-35 évet szoktak kiosztani

– magyarázta Lichy József, aki szerint érthető az elsőfokú ítéletet övező társadalmi felháborodás.

Az ügyvéd tehát szinte biztos benne, hogy a Debreceni Ítélőtábla komolyabb büntetéssel fogja sújtani B. Rolandot, ám szerinte fennáll annak is a veszélye, hogy a vádlott olajra lép és elhagyja az országot. A vádlott ugyanis még a négy évet sem ülte le, jelenleg szabadon jár-kel, sem lakhelyelhagyási tilalomnak, sem pedig házi őrizetnek megfelelő bűnügyi felügyelet nem korlátozza a mozgásban.

Valamilyen bűnügyi felügyeletet el kellett volna rendelni, hogy ne tudjon lelépni addig, amíg az ítélőtábla átveszi az eljárást. Ha legalább lakhelyelhagyási tilalom lenne, akkor a rendőrség őrizetbe vehetné, amint elhagyja a helységnévtáblát. De így, akkor is csak tehetetlenül néznének a hatóságok, ha látnák, hogy B. Roland felszáll egy Brazíliába vagy Argentínába tartó gépre és elhagyja az országot. Az ügyész megfellebbezte kiengedését, de ennek elbírálása hetekbe telhet. Szinte biztos, hogy másodfokon megkapja majd a neki járó büntetést a tettes, csak le ne lépjen addig az országból- hangsúlyozta a Pesti Srácok.hu érdeklődésére az áldozat családjának jogi képviselője.

Országos felháborodás

A borsodnádasdi gyilkosság ügyében elsőfokon kiszabott enyhe büntetés országos felháborodáshoz vezetett. Népharagtól zajosak a különböző internetes fórumok, és egyre több közéleti szereplő minősíti kritikus jelzőkkel a Lengyel Andrea által vezetett tárgyalássorozat végén a Miskolci Törvényszéken kihirdetett ítéletet. Kocsis Máté, fideszes frakcióvezető Facebook-oldalán vérlázítónak minősítette az esetet, Budai Gyula pedig videóüzenetben nyilvánított véleményt.

Ez a megdöbbentő történet rávilágít arra, hogy mivel jár, ha külföldről pénzelt, álcivil szervezetek érzékenyítik a bírókat

– hangsúlyozta Budai Gyula, fideszes politikus.

Korábbi cikkeinkben már beszámoltunk arról, hogy a borsodnádasdi emberölés ügyében a törvényszék mindössze négy év szabadságvesztéssel sújtotta és ugyanennyi időre tiltotta el a közügyek gyakorlásától a tizenhét éves Csenge gyilkosát.

Az ügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett szándékos emberölés miatt emelt vádat, amiért évtizedeket szokás kiszabni, a bíróság azonban gondatlanságból elkövetett emberölés miatt ítélte el a büntetlen előéletű férfit, amely a törvény szerint 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A törvényszék álláspontja szerint nem volt bizonyítható, hogy a férfi szándékosan megakarta volna ölni a nőt, felelőssége abban állapítható meg, hogy amikor a vízelvezető aknába bedobta a sértett ájult testét, nem győződött meg arról, hogy él-e még a lány, így hanyagságával okozta annak halálát. Az ügyészség téves minősítés és a büntetés súlyosbítása miatt fellebbezett, így az ügy másodfokon a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Forrás: pestisracok.hu

Kapcsolódó híreink

Jégkrémes dobozból vitték el az 5,1 milliót

Kiss Albert

A szokásos “előzetes szóváltás” után előkerült a golfütő

Kemény János

Hat évre eltiltottak az állattartástól egy Nógrád megyei férfit

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben