21.7 C
Budapest
2020. augusztus 12., szerda
Elemi.hu
Hírek Kiemelt

Brazíliában a hadsereg hatalomátvételét követelték

A hadsereg beavatkozását követelték Brazíliavárosban Jair Bolsonaro elnök hívei egy vasárnapi tüntetésen, amely a kongresszus és a legfelsőbb bíróság ellen irányult. A megmozdulás több száz résztvevője a legfelsőbb bíróság és a kongresszus bezáratását követelte, és visszatérést az országot 1964 és 1985 között uraló katonai junta tekintélyelvű kormányzásához.

“A fegyveres erők a nép oldalán állnak, a törvényesség, a rend, a demokrácia és a szabadság oldalán” – hangoztatta Jair Bolsonaro híveinek a közösségi médiában élőben közvetített nyilatkozatában. “A legjobbat akarjuk országunknak. Három egymástól független hatalmi ágat” – jelentette ki Bolsonaro, aki ugyanakkor nem fenyegetett a hadsereg hatalomátvételével, ami egyébként megfigyelők szerint roppant valószínűtlen is volna, tekintve, hogy Brazíliában a kongresszus, a bíróságok, a sajtó és a civiltársadalom is jelentős befolyással bírnak.

Az elnök ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy elég volt a kongresszus és a legfelsőbb bíróság beavatkozásából. A katonából lett elnök ezzel a törvényszék nemrég hozott döntéseire utalt, amelyek miatt egy sor politikai vereséget kellett elszenvednie. Sérgio Moro volt igazságügyminiszter szombaton nyolc órán keresztül tett tanúvallomást Bolsonaro ellen a brazil szövetségi rendőrségnek Curitiba városában. Helyi sajtójelentések szerint terhelő bizonyítékokat is előterjesztett az elnök ellen, akit azzal vádolt meg, hogy beavatkozik az igazságszolgáltatás működésébe.

Bolsonaro a tanúvallomást megelőzően Júdásnak nevezte a volt tárcavezetőt egy Twitter-bejegyzésben. A brazil szövetségi legfelsőbb bíróság egyik bírája korábban előzetes nyomozást rendelt el Jair Bolsonaro ellen Sérgio Moro vádjai alapján, miszerint az elnök politikai befolyással akart élni a szövetségi rendőrségre, hogy ezzel megelőzze a korrupcióval gyanúsított fiait kompromittáló vizsgálatokat. Az igazságügyi miniszter azt követően jelentette be távozását április 24-én, hogy Bolsonaro – Moro szerint személyes és politikai okokból – menesztette tisztségéből Maurício Leite Valeixót, a Brazil Szövetségi Rendőrség (DPF) vezetőjét.

Bolsonaro azonban nem volt képes a családja bizalmát élvező, Alexandre Ramagem kinevezését keresztül vinni a DPF élére, mivel a legfelsőbb bíróság megakadályozta ezt. Bírálói szerint Ramagem kinevezése az igazságszolgáltatási rendszer tisztességtelen befolyásolásához vezetett volna. “Az alkotmány minden áron érvényesülni fog” – hangsúlyozta Bolsonaro vasárnap. “Holnap kinevezzük a szövetségi rendőrség új igazgatóját.

Brazília követni fogja az általa diktált irányvonalat” – tette hozzá. A brazil elnököt a koronavírus-járvány kezelése miatt is egyre hevesebb bírálatok érik. Jair Bolsonaro ugyanis továbbra is bagatellizálja a válságot, a vírust korábban többször is egyszerű kis influenzának nevezte, s április közepén menesztette az általános karantént szorgalmazó Luiz Henrique Mandetta egészségügyi minisztert.

Időközben azonban átlépte a százezret a fertőzöttek száma a 210 millió lakosú országban. A latin-amerikai országban eddig 101 147 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 7025-en elhunytak a Covid-19 betegségben az egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint.

Forrás: MTI, Fotó: AFP, AP, Reuters

Kapcsolódó híreink

Pompeo keményen bírálta a Kínai Kommunista Párt irányvonalát

Dunai Tibor

A törökök tűz alá vették a szíriai kormányerők több mint 200 hadállását

Dunai Tibor

Rács mögé kerülhet a “drognagyi”

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben