14.8 C
Budapest
2020. március 29., vasárnap
Elemi.hu
Belföld Hírek

Botrányos módon tartotta vissza az utasokat a felszállástól a Ryanair (+videó + utas levele)

Hajnali fél hétkor kellett volna felszállnia egy Ryanair-gépnek Ferihegyről Gran Canariára, ám majdnem hat órát vesztegelt a repülőtéren. Minden utas időben beszállt, a gép azonban túlsúlyra hivatkozva mégsem szállt fel. Sajnos az utóbbi időben nem a magas színvonalú utaskiszolgálásról híres a fapados légitársaság. De ami most történt, azon mindenki felháborodott.

Az utasok 6 óra várakozás alatt nem hogy plusz szolgáltatásokat, még információkat sem kaptak arról, hogy mi történik, mire számíthatnak. A gép a repülőtéren vesztegelt, itt próbáltak üzemanyagot elégetni, hogy a túlsúlytól megszabaduljanak. Az utasokat nem engedték leszállni. Órák után a gép végül visszatért kiinduló pozíciójába, az utasok ekkor már annyira dühösek voltak, hogy az utaskísérők rendőrt hívtak rájuk.

Ilyen helyzetben mindenki szeme előtt lepereghettek azok a korábbi légi katasztrófák, ahol éppen a nem megfelelően tankolt üzemanyagok okozták a szerencsétlenséget. A túlsúly nem egyszer okozott tömegszerencsétlenséget. A szóban forgó Ryanair repülőgép pedig éppen a túlsúlya miatt a vélt felesleges kerozinmennyiséget égette el.

Felmerül máris néhány kérdés. Miért nem lehetett leengedni az üzemanyagot? És egyáltalán: a szakértők mai állásfoglalása szerint három lehetőség volt: üzemanyag, utas, vagy kerozin súlyainak a csökkentése. Miért az üzemanyagból áldoztak felszállás előtt? Azt tudjuk, hogy az utasok így maradhattak a repülőn csomagjaikkal. De azt nem, mennyi biztonsági tartalék üzemanyag maradt a járaton. Várjuk az illetékes hivatal vizsgálati eredményeit.

Végül a Ryanair légitársaság elnézést kért az érintett utasoktól amiatt, hogy a Budapestről a Kanári-szigetekre tartó járata kedden üzemanyag-feltöltési okokból hat órán át vesztegelt a Liszt Ferenc-repülőtéren. Az utasok kártérítéséről nem esett szó. A fogyasztóvédelmi vizsgálat során a kormányhivatal feladata lesz egyébként megállapítani, hogy a Ryanair eleget tett-e az utasokkal szembeni kötelezettségeinek.

Időközben elismerték a gép túl volt terhelve, mivel túltankolták a repülőt, így biztonságtechnikai okokból nem engedélyezték a felszállást. A légitársaság ezt megerősítette, továbbá hozzátette, hogy a repülő kitérőt tett Madridban, ahonnan további üzemanyagot vett fel, mielőtt folytatta volna útját a Kanári-szigetekre.


Egy a gépen tartózkodó utas felvétele és levele a történtekről:


“Hogy éltük meg? Elejétől. Nyitott ajtós busz várt minket a kijáratnál. Járó motorral. Persze a kipufogógáz mind bejött, fuldokoltak az emberek. Ekkor még nem gondoltuk, hogy lesz ez még rosszabb is. Felszálltunk a gépre. Eltelt 1- 2 óra. A gép előtt állt 2 autó. Alkalmanként odafutott 1-1 Celebis autó, de el is ment. Aztán 2 óra várakozás után bejelentette a kapitány, hogy túlsúlyos a gép. Az utasok óriási türelemmel volt még ekkor. Gondolom, ment a cégnél a helyzetelemzés, hogy mit csináljanak. Úgy döntöttek, hogy a megtankolt gép súlyából a kerozin elégetésével nyernek vissza súlyt. De az úgy nem lesz elég végig, tehát valahol tankolni kell. Állítólag 1 óra alatt elég kerozint elégetünk. Dehogy! Szerintem majdnem 2 óra lett belőle. A stewardessek mindig azt hajtogatták, hogy foglaljon mindenki helyet.

Kezdett fogyni sok embernél a türelem, mert semmilyen tájékoztatást nem kaptunk senkitől. Persze sok embernek is kellett menni WC-re. Inni, ennivaló sok embernél nem volt, elkezdték szóvá tenni, hogy 3 óra várakozás után, ez járna ingyen. Azt mondták a stewardessek, hogy itt nincs ilyen. Az idő múlásával még több utas lett ingerelt, azt is mondták, hogy legalább engedjék leszállni őket. Nem engedték, így bezárva a gépben kellett maradnunk. Ekkor bejelentette az egyik alkalmazott, hogy várjuk a rendőrséget. Valaki nem bírta idegekkel és rágyújtott a mosdóban. Ekkor már sokan elkezdtek kiabálni, hogy ezt nem tehetik velünk.

Órákig bezárnak a gépbe, csak sodródunk az eseményekkel semmi biztató tájékoztatást nem ad se a pilóta, se senki, erre még a rendőrség is rabolja az időnket. Ekkor már minden második sorból kiabált valaki. A Ryanairtől senki nem kezelte úgy ezt a helyzetet, ahogy kellett volna. A pilóta valamit néha motyogott angolul, de az angolul tudók is sokszor nem értették. Káosz volt a köbön. Étlen, szomjan. Mikor felszálltunk elkezdték árulni pénzért az enni és innivalót. Madridban megálló tankolni.

Ezt se siették el…finoman szólva. A reggeli 6.30-as indulásból este fél 8-as érkezés lett. Nulla tájékoztatással, nulla folyadék és kaja adással. Illetve saját zsebből de! Így nullának nézni az utasokat nem volt semmi. Mindenki fenyegetőzött a kártérítési igény benyújtásával. Ja! Az egyik stewardess azt mondta, hogy a kártérítésből meg tudjuk venni az enni, innivalót! Gratulálok Ryanair! Mocsok banda!”

 

Forrás: MTI, Facebook nyomán

Kapcsolódó híreink

Zártkapus lesz a Bulgária-Magyarország mérkőzés

Dunai Tibor

Telefonos csalók a WHO nevében

Kemény János

Ezer székely leány napja.

bojtilaszlo

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben