Blöff volt, hogy felfüggesztik a börtönkártérítéseket

A Fidesznek köszönhető a raboknak kifizetett sok milliárd…

A börtönkártérítések jelenlegi rendszerét a Fidesz alakította ki. Nekik köszönhető, hogy a rablók, tolvajok milliós kártérítéseket kapnak csak azért, mert börtönben vannak. 

Azt, hogy pontosan milyen körülmények miatt kérhetnek a fogvatartottak és az előzetesben ülők kártalanítást, a büntetés-végrehajtási törvény szabályozza. A jelenleg hatályos törvényt 2013-ban a Fidesz kormányzása alatt fogadta el a parlament, magát a kártalanítás részleteit szabályozó 10/A paragrafust pedig 2016-ban írták bele szép csendben a törvénybe, és az 2017 januárjában lépett hatályba.

10/A. § * (1) Kártalanítás jár az elítéltnek vagy az egyéb jogcímen fogvatartottnak a fogvatartása során a jogszabályban előírt élettér biztosításának hiánya és az ehhez esetlegesen kapcsolódó más, a kínzás, kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmába ütköző elhelyezési körülmény, különösen az illemhely elkülönítésének a hiánya, a nem megfelelő szellőztetés, világítás, fűtés vagy rovarirtás (a továbbiakban együtt: alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények) által előidézett sérelem miatt. A kártalanítás minden egyes, az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények között eltöltött nap után jár. A kártalanítás megfizetésére az állam köteles.

Ennek a fideszes törvénynek azért kellett megszületnie, mert a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság sorra hozta azokat az ítéleteket, melyek szerint Magyarország megsértette a kínzás és embertelen bánásmód tilalmát. Ezek az ítéletek kártérítés megfizetésére is kötelezték az országot.

A rabok között az első sikeres perek után futótűzként terjedt a hír, három-négy formanyomtatvány kitöltése és postázása után milliókat lehet kapni. Ügyvéddel, Helsinki Bizottsággal vagy akár ügyvéd nélkül sorra születtek a beadványok. Megjegyezendő, hogy a magyar rabok mellett a román elítéltek között is sláger lett az EU bírósághoz fordulni, több ezer román kényszerítette az országát kártérítés megfizetésére Strasbourg segítségével.

Az egyre szaporodó magyar perek miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2015-ben hozott úgynevezett irányadó ítéletet, amit akkor alkalmaznak, ha valamelyik tagországban rendszerszintű egy probléma. Az ítélet nemcsak azt mondta ki, hogy itthon évtizedek óta nem megfelelőek a börtönkörülmények, hanem arra is felszólította a kormányt, hogy készítsen akciótervet a telítettség csökkentésére, és tegye lehetővé, hogy a kártérítési ügyeket Magyarországon bírálják el. Így született meg 2016-ban a törvény.

A Fidesz kormány tulajdonképpen a kártérítés kifizetését “automatizálta” a törvénnyel, akit börtönbe zártak és kérte, az már meg is kapta a pénzt. Ez ment éveken keresztül. Tény, hogy így automatizálva, a strasbourgi megítélt összegek kb. fele jár a raboknak, azaz még spóroltak is nekünk. 

Aztán az elmúlt napok eseményei után a mai napon megjelent a kormányhatározat miszerint a kormány felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését – jelentette be Rogán Antal propagandaminisztériuma egy közleményben. A gond az, hogy a megjelent jogszabályban szó sincs arról, hogy a kormány nem fizetné ki kártérítési igényeket. 

Továbbra is kifizetik a megítélt kártérítéseket, csak arra adott utasítást Orbán Viktor, hogy a kifizetéseket tolják ki „a jogszabályok által biztosított legvégső időpontig”.

Az Indexnek nyilatkozó Karsai Dániel alkotmányjogi, emberi jogi ügyekkel foglalkozó ügyvéd szerint ez semmiféle újdonságot nem jelent, mert a gyakorlat eddig is az volt, hogy a minisztérium a határidő legvégén fizetett. “A megjelent kormányhatározat alapján a leghatározottabban azt mondhatjuk, hogy nem függesztették fel a kifizetéseket” – mondta az ügyvéd.

A kérdés, hogy a kártérítés-jelenleg törvényben foglalt-összegéhez hozzányúl e a kormány (a napi 1200-1600 forintból csinálnak napi 300-at) ezzel akár felvállalva a konfliktust a strasbourgi bírósággal.