22.9 C
Budapest
2020. július 6., hétfő
Elemi.hu
Kiemelt Környezetvédelem

Az óceánokat szennyező műanyagok apró darabkái már a levegőben is megtalálhatóak

Több százezer tonna mikroműanyagot fújhat a partra évente a tengeri szél egy új kutatás szerint. Korábban a legtöbben úgy hitték, hogy az óceánba került műanyag ott is marad. Ez azonban hatalmas tévedés – hívja fel a figyelmet a glasgow-i University of Strathclyde és a francia Observatoire Midi-Pyrénées (CNRS-University of Toulouse). A kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy a tengeri permet “felkaphatja” a mikroplasztikot, ami így bekerül a légkörbe, majd visszaér a szárazföldre.

Skót és francia kutatók vizsgálták a tengeri permetet: egy “felhőfogó” berendezéssel gyűjtötték be a vízcseppeket, amelyekben ezek után műanyagot kerestek. Az eredmény igencsak aggasztó, ugyanis

5 mikrométer nagyságú műanyag töredékeket és 140 mikrométer hosszú rostokat is találtak a levegőben, ami arra utal, hogy ezek a tengerből jönnek, buborékokban.

A tanulmány által használt adatok szerint két évvel ez előtt, vagyis 2018-ban már körülbelül 359 millió tonna műanyagot gyártottak világszerte. Ennek mintegy 10%-a köt ki évente a tengerekben, vagy óceánokban.

A helyzet hazánkban sem jobb

A műanyagszennyezés alól a folyók sem kivételek. Független laboratóriumi mérések szerint

a Dunában a korábbi vizsgálatokhoz képest mintegy háromszor több, köbméterenként 147 mikroműanyag-részecskét mutattak ki. Ezért pedig az olyan műanyagok – a polietilén és a polipropilén – felelősek, amelyek jellemzően az egyszer használatos csomagolóanyagok alkotóelemei is.

A csapvíz sem kivétel

A mérések rámutattak, a budapesti csapvízben – egy észak-budai és egy csepeli iskolában vett minta alapján – 1500 liternyi ivóvízmintából előbbi esetében 7, míg az utóbbi esetben 10 részecske volt kimutatható. Ez megfelel az európai átlagnak, viszont elmarad a palackos ásványvizek mikroműanyag-szennyezettségétől.

Van megoldás?

Halovány reményt adhat egy nem régiben felfedezett baktériumtörzs, ami a műanyag egy nehezen újrahasznosítható változatát fogyasztja. Kutatók továbbá felfedezték azt is, hogy a viaszmoly-férgek át tudják rágni magukat a műanyagon, egy brit dizájner pedig halhulladékból készült anyaggal váltaná ki az egyszer használatos műanyagot.

Bár ezek a világméretű problémát még nem oldják meg, így az igazi válasz továbbra is várat magára.

(napi.hu nyomán)

Kapcsolódó híreink

Újabb rémhírterjesztő hülyegyereket fogtak el a rendőrök

Szabó Norbert

A hajók károsanyag-kibocsátását mérő automata bója kezdte meg működését a finn vizeken

Dunai Tibor

Nem volt kéznél cigarettapapír, ezért elszívta a forgalmi engedélyt

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben