17.7 C
Budapest
2020. június 5., péntek
Elemi.hu
Hírek Kiemelt Külföld

Az EU leszerepelt! A nemzetállamok önállóan cselekedtek

A koronavírus-fertőzés megjelenése után az Európai Unió eltűnt a színről, a járvány visszaigazolta a nemzetállamok létjogosultságát az EU-ban – mondta a Magyar Nemzetnek az egyik legismertebb amerikai geostratéga, a budapesti születésű George Friedman.

A Geopolitical Futures elemzőportál irányítója a szombaton megjelent interjúban úgy vélte, hogy “az Európai Unió mint szuperkormányzat időszaka csak átmenetinek bizonyult. Nem arról van most szó, hogy a nemzetállamok felemelkednének, hanem arról, hogy sohasem merültek feledésbe.

A nemzetállamok nem ruházhatják át a szuverenitásukat egy multinacionális tényezőre.”

Friedman azt mondta, hogy az európai közösség “mint szabadkereskedelmi együttműködési forma, jó elképzelés”. “A közös európai kormányzás eszméjét ugyanakkor túlgondolták: ehhez az EU a kellő önbizalommal sem rendelkezett, a tagállamok pedig – és ez a fontosabb – visszavették a szuverenitást.

Nem Brüsszelhez rohangáltak, hogy mit tegyenek, hanem maguk cselekedtek.”

Úgy vélte, hogy az EU-nak “most megmutatkoztak a korlátai. Háború vagy járvány idején nem rendelkezik azzal a képességgel, hogy számonkérhető döntéseket hozzon”.
Az elemző beszélt arról is, hogy mi lehet a járvány hatása az amerikai elnökválasztásra. Mint mondta, a jelenlegi elnök,

“Donald Trump megítélése most egész jó, ideértve a kétezer milliárd dolláros gazdasági élénkítőcsomag fogadtatását. Az elnöknek most egyszerre kell egy természeti, gazdasági és társadalmi válságot menedzselnie. Különös ember, és bírálatok is érik, de a polgárok általában úgy látják, hogy ellenőrzése alatt tartja a helyzetet, és érti, miről van szó. Ellenfele, Joe Biden teljességgel láthatatlan, kámforrá vált.”

Trumpnak szerinte előbb-utóbb meg kell hoznia “azt a nehéz döntést, hogy fenntartsuk-e a távolságtartást vagy feloldjuk”. Úgy vélte, ha az elnök “megfelelően lép, akkor a nagy vezetőink egyikeként vonulhat be az amerikai történelembe”.

MTI

Kapcsolódó híreink

Karácsony, a plasztikember

Kemény János

Csak Románia: Ortodox templomban, koporsóban fekve esküdöznek, hogy nem szexeltek (VIDEÓ)

Szabó Norbert

Nagy változások lesznek az iparűzési adóban

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben